Svet

CPOEF: Omejevanje konkurence pomeni višje cene in izgubo BDP

R.T.
24. 1. 2021, 10.25
Posodobljeno: 24. 1. 2021, 10.26
Deli članek:

Rezultati študije o ekonomskih posledicah morebitne izločitve družbe Huawei pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji so pokazali, da bi za Slovenijo to pomenilo višje stroške, nižjo produktivnosti in izgubo bruto domačega proizvoda (BDP), ki bi v obdobju 2021-2030 lahko znašala med 1,7 in 3,7 milijarde evrov.

Profimedia
Huawei

»Omejitev konkurence bi na slovenskem trgu ponudnikov 5G infrastrukture po vsej verjetnosti vodila do znatnega povišanja cen 5G omrežne opreme, saj bi na trgu ostala (najverjetneje) le dva ponudnika«, je ob tem poudaril eden izmed avtorjev študije dr. Črt Kostevc in hkrati opozoril tudi na tveganja oligopola in s tem možnost za znatno višje tržne cene 5G opreme. Občutno povišanje cen, ki bi se na koncu prelile na končnega potrošnika, pa ni edino, na kar opozarjajo avtorji študije.

Veliko težavo bi predstavljal tudi časovni zamik uvedbe 5G, zaradi katere bi do leta 2023 brez dostopa do 5G ostalo do 327 tisoč ljudi oziroma 15,3% prebivalstva. Vse to bi imelo velik vpliv na druge segmente slovenskega gospodarstva, nižja gospodarska rast, ki bi bila posledica zakasnitve pri uvajanju 5G omrežja in s tem povezana počasnejša tehnološka rast pa bi v obdobju do 2030 zmanjšali BDP med 1,7 in 3,7 milijarde evrov.

Tovrstna omejitev konkurence, vključno z višjimi cenami ter zamudo pri uvajanju, bi imela po navedbah Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, znaten vpliv tudi na druge segmente slovenskega gospodarstva. "Če upoštevamo ponavljajoče se učinke zakasnitev pri uvajanju omrežja 5G in višje cene omrežne opreme, se kumulativni vpliv morebitne izključitve podjetja Huawei na slovenski BDP v desetletnem obdobju giblje med 3,3 in 7,2 odstotka," navaja eden izmed avtorjev študije dr. Kostevc.

Direktor Huawei Technologies Slovenia Histro Zhang je ob tem izpostavil, da so se tiste redke države, ki so se odločile za diskriminatorno omejevanje konkurence z izključevanjem enega samega ponudnika, za tak korak odločile izključno zaradi političnih razlogov in pritiskov s strani ZDA, in ne kakršnih koli objektivnih tehničnih in varnostnih razlogov. 5G oprema Huawei je namreč uspešno prestala tako preverjanje NESAS (Network Equipment Security Assurance Scheme) pod okriljem mednarodnega združenja mobilnih operaterjev GSMA, kot tudi preizkus 3GPP’s Security Assurance Specifications (SCAS), ki ga je izvedel prvi laboratorij za preizkus varnosti v Evropi DEKRA.