pojavil se je

Jack Ma vendarle ni zaprt

B.K.
20. 1. 2021, 09.03
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 09.09
Deli članek:

Po tem, ko je za nekaj mesecev izginil iz oči javnosti, so se pojavila ugibanja, da naj bi ustanovitelja Alibabe pridržale kitajske oblasti.

Reuters
Alibabin ustanovitelj Jack Ma

Ustanovitelj kitajskega spletnega trgovca Alibaba Jack Ma vendarle ni zaprt, kakor so ugibali svetovni mediji po tem, ko je po kontroverznem govoru oktobralani za nekaj mesecev izgnili iz javnosti. Pojavil se je namreč v video posnetku, objavljenem na spletni strani časopisa Media Holding Group Zhejiang. Na posnetku je videti Maja v temno modri trenirki, kako nagovarja združenje podeželjskih učiteljev, poročajo tuji mediji.

Ma, ki je tudi sam učitelj, je v spletnem prenosu izrazil obžalovanje, da se zaradi pandemije koronavirusa ne more v živo srečati z učitelji, ki bi se mogli zbrati na sestanku na kitajskem otoku Hainan. Ma je v zadnjih mesecih dejal: "S sodelavci smo razmišljali in postajamo vedno bolj odločni, da se posvetimo izobraževanju in javni blaginji," je dejal Ma, ki je že pred časom oznanil, da se bo kmalu iz poslovnih voda podal nazaj v učiteljske. Tehnološki tajkun je namreč že večkrat javno izrazil namero po spodbujanju izobraževanja na podeželju.

Ma je oktobra sicer podružnico Alibabe, skupino Ant, ki se ukvarja z digitalnimi finančnimi transakcijami, hotel spraviti na kitajsko borzo. To so mu tik pred zdajci preprečile kitajske oblasti. Skupina Ant naj bi namreč predstavljala grožnjo konkurenci, prav tako pa zanjo ne veljajo ista pravila kot za banke, čeprav se ukvarja s finančnimi posli. Ma je v govoru klasične banke označil za zastavljalnice, kitajski sistem finančnih regulacij pa za zastarel. Za tem ga več ni bilo na spregled in v svetovnih medijih so se pojavila ugibanja, da naj bi ga zaradi govora pridržale oblasti.