20-letnik

FOTO: Ameriški vojak načrtoval teroristične napade z Islamsko državo

R.T.
20. 1. 2021, 08.54
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 09.25
Deli članek:

Njegova zveza pri Islamski državi je bil agent pod krinko.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Zaradi suma, da je v okviru zarote Islamske države proti ameriškim četam načrtoval teroristični napad, so čez Lužo včeraj aretirali vojaka Cola Jamesa Bridgesa iz Ohia. Lisice so mu nadeli v Georgii.

Izkoristil svoje usposabljanje

20-letnik, ki je na družabnih omrežjih večkrat izrazil podporo Islamski državi, tudi v obliki videoposnetkov, se je ameriški vojski pridružil proti koncu leta 2019. Oktobra lani je začel komunicirati z agentom ameriškega Zveznega preiskovalnega urada, ki se je izdajal za podpornika Islamske države, ki je v stiku z omenjeno teroristično združbo.

Bridges naj bi s pomočjo svojega vojaškega usposabljanja nameraval usmerjati teroriste pri napadih v New Yorku, tudi na spominskem obeležju terorističnih napadov na tako imenovana dvojčka  WTC 11. septembra 2001.

20-letnik naj bi decembra lani svojemu stiku posredoval diagrame »specifičnih vojaških manevrov« za večjo učinkovitost borcev Islamske države v boju z ameriškimi četami. Svetoval naj bi tudi, da skrajneži v določene stavbe podstavijo eksploziv, da bi bil izkupiček smrtnih žrtev med ameriškimi vojaki čim večji.

Načrtoval naj bi tudi napade na ameriške vojake na Bližnjem vzhodu.

Če bi spoznan za krivega, mu za vsako od obtožb grozi do 20 let zaporne kazni. Pred zveznega sodnika v Georgii bo stopil v četrtek.