Odpiranje meja

Katar ne bo več "otok"

B.K./STA
5. 1. 2021, 08.04
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 08.10
Deli članek:

Saudova Arabija je po skoraj treh letih odprla meje s Katarjem. Polotoška država bo tako spet dobila celinske povezave s preostalim svetom.

Profimedia
Doha, Katar.

Saudova Arabija je pristala v ponovno odprtje zračnega prostora in svoje meje s Katarjem, sporazum o tem pa naj bi podpisali danes ob prisotnosti zeta predsednika ZDA Donalda Trumpa Jareda Kushnerja. Saudova Arabija je junija 2017 vodila koalicijo arabskih držav, ki so prekinile odnose s Katarjem, ker naj bi ta podpiral teroristične organizacije. Takrat so s to polotoško državo zaprli mejo in ji tako onemogočili celinske povezave s preostalim svetom. Zelo jih moti tudi to, da je v Katarju sedež arabske televizijske mreže Al Džazira, ki poroča neodvisno od arabskih vladarjev.

Danes se sicer v Al Uli v Saudovi Arabiji začenja letni vrh Sveta za zalivsko sodelovanje (GCC), ki se ga bo prvič po treh letih udeležil tudi katarski emir Šejk Tamin bin Hamad al Tani. Članice GCC so poleg Saudove Arabije in Katarja še Združeni arabski emirati, Bahrain, Kuvajt in Oman.

Predsednik ZDA Trump se je uvodoma pridružil obsodbi Katarja, nakar so ga iz njegove vlade obvestili, da gre za dobro zaveznico ZDA v območju Perzijskega zaliva in Trump je poslal na delo zeta in svetovalca Kushnerja, da zgladi spore v imenu enotne ameriško-arabske fronte proti Iranu.

Profimedia
Katarjev edini stik s celino teče preko Saudove Arabije.

Kushner se bo tako danes udeležil letnega vrha GCC in bo prisostvoval podpisu dogovora glede Katarja, ki se je zaradi blokade potem še bolj približal Iranu. Katar je za izkoriščanje iranskega zračnega prostora Teheranu letno plačeval 100 milijonov dolarjev.

Novico o pomiritvi je naznanil zunanji minister Kuvajta Ahmed Naser al Sabah, ki je na državni televiziji naznanil, da dogovor temelji na predlogu kuvajtskega emirja Šejka Navafa al Ahmeda al Sabaha.