Nova državna sekretarka o poteku epidemije

Prva strokovna ocena: primer smrti v domu za starejše naj ne bi bil povezan s cepljenjem

S.R.
5. 1. 2021, 07.54
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 15.49
Deli članek:

O epidemiji novega koronavirusa in s tem povezanim cepljenjem je v ponedeljkovih Odmevih na TV Slovenija spregovorila nova državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte, ki jo nekateri omenjajo tudi kot možno kandidatko za naslednjo ministrico za zdravje.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kot je glede vprašanja prevzema ministrstva pojasnila Fortejeva, jo je vlada zaenkrat prosila samo za to, da bi zasedla položaj državne sekretarke, saj da je dela z epidemijo, ki še ne bo izzvenela, ogromno, potrebne pa so bile dodatne moči. Vprašanje bodočega ministra za zdravje je po njenih besedah treba nasloviti na premierja Janeza Janšo

Primer smrti v DSO

Včeraj je odjeknila tudi vest, da so v Sloveniji zabeležili primer smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem proti covidu-19. Fortejeva je pojasnila, da bo primer podrobno proučila posebna komisija, po prvih podatkih pa je znano, da je »bil dogodek po šestih urah. Potrebna je detajlna analiza in ko bo ta znana, bo javnost seveda s tem takoj seznanjena.« A je Fortejeva hkrati poudarila, da je bilo do včeraj izvedenih približno 13.000 cepljenj in da je to zaenkrat edini dogodek, ki ga bo treba proučiti. Za 24UR ZVEČER je medtem dejala, da je umrla starejša oseba v enem od domov za starejše in da v tem primeru ne smemo biti »zaletavi.« Tudi sicer pa iz drugih držav zaenkrat ni poročil o zaskrbljujočih posledicah cepljenja, je dodala. 

O dogodku je na današnji novinarski konferenci spregovoril tudi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, ki je pojasnil, da so po informacijah, ki jih ima na voljo sam, v okviru cepljenja obravnavali samo en primer, in sicer primer starejše, »zelo stare osebe iz enega od domov.« Oseba je bila cepljena, nato je prišlo do »ponovitve incidenta, ki ga je oseba že imela. Šlo je za ponovljen infarkt in življenje se je izteklo.« Je pa Kacin poudaril, da tega, ali gre tukaj za en in isti primer, torej primer, o katerem je v teh dneh govora, v tem trenutku ne more potrditi. Dodal je, da je bila takoj, ko je do tega prišlo, izdana prva ocena strokovnjakov, v skladu s katero dogodka, torej cepljenje in smrt, med seboj nista povezana. »Do izteka življenja ali predčasnega izteka življenja ni prišlo zaradi cepljenja, pač pa je šlo za ponovljen srčni infarkt. To je vse, kar v tem trenutku vemo,« je pojasnil. V skladu z ustaljenim postopkom se je nato oblikovala komisija, sestavljena iz neodvisnih strokovnjakov. Medije je še pozval, naj medsebojne povezanosti ne prejudicirajo, in dodal, da bo ministrstvo za zdravje poskrbelo za »validacijo vseh teh elementov« in izdalo dokončno sporočilo za javnost.

»Brezplačni« hitri testi

Voditeljica Rosvita Pesek je Fortejevo opozorila tudi na »nerodnost« pred zdravstvenim domom Žalec, kjer naj bi bilo trebaglede na obvestilo za »brezplačno« testiranje odšteti 15 evrov. Za državno sekretarko je kaj takšnega popolnoma nesprejemljivo, saj država zagotavlja brezplačne teste v »količinah, ki so potrebne.« Fortejeva sklepa, da so v Žalcu morda to napačno razumeli in državljanom ponudili tudi to možnost. Da gre za nesprejemljivo dejanje, so jih po njenih besedah že opozorili. »Testiranje je brezplačno za vsakogar na celotnem ozemlju Republike Slovenije,« je poudarila. Glede pomislekov v zvezi s hitrimi testi je še pojasnila, da je bila ustanovljena posebna komisija, ki je preverila njihovo ustreznost, vključno s certifikati in zanesljivostjo, »seveda so pa še neke tehnikalije, pri izvajanju teh testov pa se vedno lahko pojavi tudi človeška napaka.« 

Prazniki

In kaj so k razmahu epidemije pripevali zadnji prazniki? Fortejeva je dejala, da so o tem razpravljali na ponedeljkovem sestanku strokovne skupine za covid-19 in ugotovili, da je mogoče zaznati rahel trend naraščanja, a da ta trend zaenkrat še ni zaskrbljujoč. »Torej, če rečemo, da so danes in ti dnevi pokazatelj dogajanja med božičnimi prazniki, je rahel trend naraščanja in bo treba počakati do konca tega tedna, nato bomo seveda čakali, kaj bo posledica novoletnih praznovanj,« je pojasnila. Dodala je, da bo za jasnejšo sliko treba počakati nekje do sredine januarja. 

O novem sevu virusa

Fortejeva se je dotaknila tudi novega seva virusa sars-cov-2, ki v nekaterih državah že povzroča dodatne težave pri obvladovanju epidemije. Kot je izpostavila Peskova, »novice s severa niso dobre, kar nekoliko zastrašujoče.« Fortejeva je glede tega seva pojasnila, da ga v Sloveniji zaenkrat še niso zaznali, a da glede na razmeroma »stabilno krivuljo obolelih na dan mislimo, da ta sev ne bi smel biti v Sloveniji prisoten. Upamo, da so se britanske meje res zaprle pravočasno, da se je ta promet ustavil.« Nadejajo se torej, da ta sev v Sloveniji še ni prisoten v tej meri. Tudi Fortejeva je državljane pozvala k »striktnemu upoštevanju« vseh preventivnih ukrepov, kot so nošenje maske, razkuževanje, socialna distanca in zračenje. S tem lahko naredimo največ, je poudarila ter dodala, da imamo zdaj s hitrim testiranjem in cepljenjem dodatna orožja.