magnituda 5,2

Hrvaško je stresel močan potres, čutili ste ga tudi po Sloveniji

B.K./STA
28. 12. 2020, 06.55
Posodobljeno: 28. 12. 2020, 08.12
Deli članek:

Škoda je po poročanjih manjša kot spomladi.

Profimedia
Potres je bilo čutiti po Hrvaški in Sloveniji.

Zagreb je danes prizadel potres z magnitudo 5,2, je sporočil Evropsko-sredozemski seizmološki center (ESMC). Potresni sunek je hrvaško stresel dve minuti pred pol sedmo jutranjo uro.

Po poročanju hrvaških medijev je bil epicenter potresa v Petrinji, 50 kilometrov južneje od Zagreba oziroma 12 kilometrov zahodno od Siska.

Za zdaj ni znano, kolikšno škodo je povzročil potres. Glede na prva poročanja prebivalcev je nekaj škode povzročil v stanovanjih, saj so na tla popadale stvari, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Številni prebivalci Siska so v strahu zbežali na ulice. Po mestu pa je bilo slišati alarme vozil. Tudi iz Petrinje, ki je najbližje žarišču, zaenkrat ne poročajo o večji škodi.

Poročila o tresenju tal sicer prihajajo tudi iz Slovenije. Potres je bilo čutiti po vsej državi. Na Agenciji RS za okolje ocenjujejo, da učinki potresa v Sloveniji niso presegli V. stopnje po evropski potresni lestvici.

Močan potres je Zagreb sicer stresel že letošnjega marca. Takrat je tla zatreslo z magnitudo 5,3, škoda je bila velika, ranjenih je bilo 27 ljudi, ena mladoletna oseba je tudi umrla. Tudi takrat so se tla zatresla zgodaj zjutraj.

Reuters
Posledice marčevskega potresa v Zagrebu.

Popotresni sunek je bilo čutiti ob 7.51.