"Ko bo mogoče"

Simona Kustec pojasnila, kako s šolanjem v januarju

S.R.
27. 12. 2020, 20.10
Posodobljeno: 28. 12. 2020, 08.48
Deli članek:

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je sicer postregla z nekaterimi informacijami, a konkretnih odgovorov še ni imela.

Bobo
Ni še znano, kdaj se bodo učenci vrnili v šole, a ministrica upa, da še januarja.

Simona Kustec je v nedeljski oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija spregovorila o tem, kaj nas v bližnji prihodnosti čaka na področju šol, predvsem vračanja ali ne vračanja s sistema šolanja na daljavo nazaj na sistem šolanja v šolskih prostorih, ki pa bo v vsakem primeru potekalo v skladu s strogimi ukrepi in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kustečeva z veliko novimi podatki sicer ni postregla.

Kar zadeva cepljenje, so šolniki v prednosti skupini, cepili pa se bodo predvidoma za zdravstvenimi delavci in delavci v domovih za starejše.

Kot je že znano, se bodo prvi v šole zagotovo vrnili otroci s posebnimi potrebami, kar je od vlade zahtevalo že ustavno sodišče. S tem vračanjem bodo tako opredelili tudi siceršnji protokol vračanja, ko bodo videli, da poteka varno in na zanesljiv način. Ker gre v primeru šol za otroke s posebnimi potrebami za najbolj ranljivo skupino otrok, terja vračanje posebno previdnost. »Ko bomo tam videli, da je to vračanje potekalo varno in na en tak zanesljiv in stabilen način, bomo potem lahko mirno spustili otroke nazaj še v ostale šole,« je dejal Kustečeva, ki si po lastnih besedah iskreno želi, da bi se to zgodilo že januarja. Sicer pa je poudarila, da bo za to potreben dialog, potrebna pa bo tudi »izrazita zaveza o sodelovanju, ki jo bodo morali zelo jasno izkazati tako na strani ravnateljskih kot sindikalnih vrst.« 

Ta teden navodila

Sicer pa bodo ravnatelji v šolah za otroke s posebnimi potrebami glede predvidenega vračanja v šole 4. januarja že ta teden prejeli natančna navodila glede tega, kako bo to vračanje potekalo, »tisto, kar je ta trenutek zelo pomembno, je, da bo to vračanje izrazito varno, pod varnimi pogoji, in na ta način tudi varno,« je dejala ministrica. S tem se želijo izogniti odpiranju in zapiranju nazaj. Poudarila je še, da je v primeru teh otrok potrebna posebna previdnost, saj obstaja skrb, da se ne bi tudi v šolah ponovilo kaj podobnega, kot v domovih za starejše. 

Ministrstvo za izobraževanje je sicer pozneje prek twitterja sporočilo, da je ob ponovni vrnitvi otrok s posebnimi potrebami predvideno testiranje za 2700 zaposlenih in 4800 učencev.

Ko bo mogoče

Prva triada se bo po navedbah Kustečeve v šole vrnila takoj, ko bo to mogoče. Ključni bodo trije kriteriji, in sicer dobra epidemiološka slika, spoštovanje vseh zaščitnih ukrepov in po novem uvedba hitrega testiranja, učitelj bo namreč lahko učil samo ob opravljenem negativnem hitrem testu. Na vprašanje, ali se bo na ta način podobno kot v Avstriji testiralo tudi učence, je Kustečeva pojasnila, da o tem še potekajo razprave, odločitev še ni bila sprejeta, pri čemer se bodo oprli tudi na izkušnje drugih držav. 

Da smo glede šolanja na daljavo v Evropi, kar zadeva trajanje samega ukrepa, pri vrhu, Kustečeva pripisuje temu, da smo morali to zaradi kritičnih razmer v bolnišnicah storiti zelo zgodaj, pri čemer je v danem trenutku šlo tudi za »solidarnostni moment.« Nekaj temeljnih dilem, ki jih niso ustrezno naslovili, so imeli tudi znotraj šolstva, zlasti glede spoštovanja epidemioloških zaščitnih ukrepov, je še priznala ministrica. Posledično je bilo v nekaterih šolah že toliko okužb, da programa ni bilo mogoče izvajati.