Svet

V katerih državah so že odkrili zloglasni novi sev sars-cov-2?

S.R./STA
27. 12. 2020, 20.43
Posodobljeno: 27. 12. 2020, 21.47
Deli članek:

V Veliki Britaniji odkriti novi sev novega koronavirusa v zadnjih dneh potrjujejo v vse več državah. V soboto so ga odkrili tudi v Kanadi, o njem pa danes poročajo tudi s portugalske Madeire, Norveške in Jordanije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Novo različico virusa so potrdili v kanadski pokrajini Ontario, kjer so že v soboto uvedli obsežno zaprtje, da bi preprečili širjenje. Gre za zakonski par, ki ni niti potoval niti bil v stiku z okuženimi. Kanada je pred tem ta teden tudi podaljšala prepoved zasebnih in komercialnih letalskih povezav iz Velike Britanije do 6. januarja. Tudi sicer od potnikov, ki prispejo v državo, zahteva dvotedensko izolacijo. V Kanadi so doslej potrdili nekaj več kot 500.000 primerov okužbe, zaradi covida-19 je umrlo približno 14.500 ljudi.

Novi sev koronavirusa so pred tem med drugim že potrdili v Franciji, Italiji, Španiji, na Švedskem, Danskem, v Nemčiji in na Japonskem. 

Danes novi primeri

Britanske oblasti so se zaradi novega seva pred dnevi odločile za ustavitev javnega življenja v jugovzhodni Angliji in Londonu. Nova različica koronavirusa naj bi se prenašala hitreje in bila bolj nalezljiva od doslej znanih.

Danes poročajo tudi o prvem odkritem primeru na portugalskem otoku Madeira. Gre za potnike, ki so nedavno prispeli iz Združenega kraljestva, so sporočile tamkajšnje oblasti. Portugalska je sicer do konca leta ustavila prihode iz Velike Britanije, izjema pa so portugalski državljani in tisti, ki tam prebivajo. 

Novi sev so danes potrdili tudi na Norveškem, so danes sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Odkrili so ga pri dveh potnikih, ki sta ta mesec prispela iz Velike Britanije. 

Prav tako pri dvojici potnikov, ki sta prišla z Otoka, so danes novo različico koronavirusa potrdili tudi v Jordaniji. Par je v državo prispel 19. decembra in je v karanteni.