Brivska pena, krompir, lak za lase, ...

Prepoznajte preproste odstranjevalce madežev

Z.F.
27. 12. 2020, 21.11
Deli članek:

Kako odstraniti madeže črnila ali madeže kave? So na ovratnikih srajc ali bluz grdi rjavi madeži? Se je na srajco prikradla šminka, medtem pa se je na preprogi znašlo nekaj kečapa? Čistila za naštete madeže se skrivajo v vaših predalih.

Dreamstime
So na ovratnikih srajc ali bluz grdi rjavi madeži?

Zagotovo poznate star in znan rek, da nesreča nikoli ne počiva, in žal, še kako res je to. Sploh v časih, ko smo doma, tako stari starši kot tudi otroci, ki neprestano tekajo po hiši. Hitro se kaj razbije, polije ali prevrne in za večino stvari ter nezgod ne potrebujemo dragih čistil. Le nekaj spretnosti in trikov je dobro poznati.

Mleko

Se je na otrokovi najljubši majici znašlo nekaj kapljic črnila ali ste nevede med učno pomočjo po svojem puloverju sami narisali nekaj krasnih črt s črnilom? Nič še ni izgubljenega in oblačili zagotovo še ne spadata v koš. Madeže boste hitro odstranili s pomočjo mleka. Oblačilo potopite v mleko in ga pustite čez noč. Naslednji dan oblačilo operite kot običajno z dodatkom detergenta in mehčalca. Mleko lahko uporabite tudi pri madežih kave. Svež madež kave čim prej prelijte s hladnim mlekom in ga izperite s hladno vodo. Dodajte nekaj detergenta za ročno pomivanje in nežno drgnite, dokler madež ne izgine.

Šampon za lase

So se na srajcah znašli grdi rjavi madeži? Podobno se dogaja tudi na bluzah in polo majicah? Ne gre toliko za umazanijo kot telesno olje, ki skozi čas začne puščati sled na ovratniku srajce, majice ali bluze. Običajno detergenti za pranje perila madežev ne odstranijo, zato jih nežno premažite s šamponom za lase, ki bo madež preprosto in hitro odstranil. Pri belih majicah ali srajcah lahko uporabite tudi pomoč sode bikarbone in limoninega soka, ki ga nanesete na vlažen ovratnik, pustite, da se mešanica dobro speni, in nato operete kot običajno.

Lak za lase

Brez skrbi, laka bo kljub uporabnemu triku ostalo dovolj, da si boste uredili pričesko. Lak za lase bo hitro opravil z madeži šminke ali črtala za veke ter vsemi ostalimi lepotnimi pripomočki, ki so po naravi bolj mastni in zagotavljajo sijaj. Madež poškropite z lakom za lase, počakajte vsaj 15 minut, nato pa ga nežno očistite z mehko krpo ali gobico. Oblačilo nato operite kot običajno v pralnem stroju.

Zobna pasta

Zobna pasta je danes nujno potrebna za ohranjanje zobne higiene, a uporabite jo lahko tudi za različne potrebe v gospodinjstvu. Hitro bo opravila z madeži paradižnikove mezge na vaših oblačilih, prav tako bo odstranila madeže kemičnega svinčnika.

Brivska pena

Brivska pena je tako učinkovita kot zobna pasta. Trdovratne madeže na preprogi prekrijte z brivsko peno in pustite vsaj 15 minut. Nato preprogo posujte s čistilom za preproge in posesajte kot v navodilih proizvajalca. Vaša preproga bo ponovno kot nova.

Krompir

Krompir je odlično sredstvo za odstranjevanje blatnih in travnih madežev. Prerežite ga na pol in s sredico podrgnite po madežu, pustite nekaj minut, da se madež posuši, nato pa oblačilo čez noč namočite v hladno vodo. Naslednji dan operite kot običajno v pralnem stroju.