Slovaška

Po množičnih testih in zaprtju države se jim število okužb le še povečuje

C.E./STA
25. 12. 2020, 18.42
Posodobljeno: 25. 12. 2020, 18.48
Deli članek:

Na Slovaškem, kjer so si od množičnih hitrih testov pričakovali zajezitev epidemije, so danes zabeležili največje dnevno število novih okužb z novim koronavirusom.

Profimedia
Hitro testiranje je odneslo le denar davkoplačevalcev. V žepe dobaviteljev hitrih testov.

Zdravstvene oblasti in druge zdravstvene organizacije so že pred tem opozorile, da so bolnišnice na robu zmogljivosti, in politiko vlade do epidemije označile za kaotično. V zadnjih 24 urah pa so po navedbah tamkajšnjih zdravstvenih oblasti potrdili 4046 novih primerov.

V državi so 19. decembra zaprli večino trgovin, odprte ostajajo le prodajalne z živili, lekarne, bencinske črpalke in druge prodajalne z nujnimi potrebščinami. V veljavi je policijska ura in njeno spoštovanje nadzirajo policisti. Še vedno pa lahko gredo ljudje na delo ali izvajajo športne dejavnosti na prostem. Pred uveljavitvijo strogih ukrepov so imeli v državi manj okužb.

Lokalni mediji izpostavljajo, da je med izjemami smučanje in prenočevanje članov dveh gospodinjstev v zimskih športnih središčih. Eno od najbolj znanih smučarskih središč v državi pa je v lasti predsednika parlamenta Borisa Kollarja.

Na Slovaškem so v sredini novembra izvedli množično testiranje na novi koronavirus. Takrat so to označili za alternativo zaprtju države. V zadnjih tednih pa vseeno beležijo porast okužb, zato so kritiki označili kampanjo testiranja za politični poraz.