Skozi objektiv

FOTO: Nekateri odmevnejši dogodki leta, »zamrznjeni« v trenutku

S.S.
26. 12. 2020, 19.30
Deli članek:

Iz arhivov smo izbrskali nekaj odmevnejših dogodkov leta 2020, ki ga je tako ali drugače zaznamovala epidemija novega koronavirusa, vezanih na svet in ujetih v objektiv.

Anthony Hearsey
3D-vizualizacija umetnika Anthonyja Hearseyja

Pestro je bilo predvsem v ZDA, kjer so zaradi policijskega nasilja po vsej državi izbruhnili protesti, izvolili pa so tudi novega predsednika.

Januar

V začetku leta so v Avstraliji izbruhnili požari. Do marca je zgorelo več kot 18 milijonov hektarjev površin, požari pa so zahtevali 34 življenj in uničili več tisoč domov.

Letalo Boeing 737 družbe Ukraine International Airlines je 8. januarja kmalu po vzletu z letališča v Teheranu strmoglavilo. Umrlo je vseh 176 potnikov in članov posadke. Iran je tri dni pozneje priznal, da je letalo pomotoma sestrelila raketa protiletalske obrambe.

Profimedia
V tragediji je umrlo 189 ljudi.

V helikopterski nesreči 26. januarja so umrli Kobe Bryant, njegova hčerka Gigi in še sedem ljudi. Bryant je bil eden najboljših košarkarjev na svetu, obraz lige NBA, legenda mesta Los Angeles in kluba Los Angeles Lakers.

Reuters
Grafit kot priklon košarkarju Kobeju Bryantu in njegovi hčerki Gigi.

Februar

Združeno kraljestvo je februarja, tri leta in pol po referendumu o brexitu, zapustilo EU.

Reuters
Veselje ob razglasitvi brexita.

Marec

Ustanovitelj Microsofta in eden najbogatejših zemljanov Bill Gates je marca odstopil iz nadzornega odbora podjetja in sporočil, da se bo bolj posvetil delu »v korist« družbe.

Reuters
Ustanovitelj Microsofta in eden najbogatejših Zemljanov Bill Gates.

Maj

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je 1. maja po skoraj treh tednih odsotnosti prvič, do ušes nasmejan, spet pojavil v javnosti. Pred tem so krožila ugibanja, da je hudo bolan, celo mrtev, menda pa se je zgolj skrival pred koronavirusom. 

Reuters
Kim Džong Un

V policijskem nasilju 25. maja je v Minneapolisu umrl George Floyd. Policista Dereka Chauvina, ki je zakrivil Floydovo smrt, so obtožili nenaklepnega umora.

Youtube
Posnetek policista in Georgea Floyda je obkrožil svet.

Ravnanje policije in sistemski razisem sta po ZDA sprožila silovite množične proteste. V Minneapolisu so razbesnjene množice zažgale celo eno od policijskih postaj.

Junij

Po protestih proti rasizmu so v Antwerpnu junija porušili in utopili kip nekdanjega belgijskega kralja Leopolda II., ki se je v zgodovino zapisal z okrutnostjo nad temnopoltim prebivalstvom v nekdanjih belgijskih kolonijah v Afriki.

Avgust

V pristanišču v libanonskem Bejrutu sta 4. avgusta odjeknili siloviti eksploziji, ki sta uničili polovico mesta. Umrlo je 158 ljudi, brez strehe nad glavo jih je ostalo več kot 200.000. Eksplodiral je amonijev nitrat, ki so ga tam skladiščili več let.

Reuters
Prizorišče silovitih eksplozij v Bejrutu.

Oktober

V 91. letu starosti je 31. oktobra umrl legendarni škotski igralec Sean Connery, najbolj znan po upodobitvi britanskega tajnega agenta Jamesa Bonda in za mnoge tudi »edini pravi« agent 007.

November

Novembra je na predsedniških volitvah v ZDA zmagal demokrat Joe Biden. Republikanski predsednik Donald Trump poraza še do danes ni priznal in brez pravih dokazov trdi, da so bile volitve ukradene.

Reuters
Zmagovalec ameriških predsedniških volitev Joe Biden.