Ni mu mogoče ubežati

Edini kraj na svetu, kjer ni bilo zabeležene niti ene okužbe z novim koronavirusom. Do zdaj ...

S.R.
22. 12. 2020, 08.48
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 11.09
Deli članek:

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so zabeležili tudi na Antarktiki.

Profimedia
Z Antarktike poročajo o prvih primerih okužbe z novim koronavirusom.

Antarktika je bila do nedavnega edina celina na Zemlji, na kateri doslej uradno še niso potrdili okužbe s trenutno najslavnejšim virusom na svetu. Lovorika jim je zdaj spolzela z rok, saj so včeraj na čilski raziskovalni postaji General Bernardo O'Higgins Riquelme, ki ime nosi po legendarnemu generalu in borcu za neodvisnost Čila, okužbo z novim koronavirusom potrdili pri kar 36 Čilencih, vključno s 26 pripadniki čilske vojske in 10 civilisti.

Raziskovalna postaja, ki jo pogovorno imenujejo kar »O'Higgins,« je le ena od 13 aktivnih čilskih baz na Antarktiki. Nahaja se v bližini najsevernejše konice Antarktičnega polotoka na zahodu celine. Gre za odročno postajo, ki je po navedbah enega od spletišč, namenjenih popotnikom in pustolovcem, »težko dosegljiva tudi po Antarktičnih merilih.« 

Vseh 36 okuženih so s postaje že evakuirali in jih premestili v mestu Punta Arenas na jugu Čila. Pred testiranjem jih je sicer nekaj med njimi kazalo simptome covida-19, poroča tiskovna agencija AP. Njihove položaje na raziskovalni postaji so že nadomestili z drugimi člani, ki so bili pred odhodom v karanteni, na testiranju pa so bili negativni. O okužbah so sicer včeraj poročali tudi iz čilske mornarice. Okužili so se namreč trije člani posadke, ki je raziskovalni postaji nudila logistično podporo. Pred misijo je bila celotna posadka na testiranju sicer negativna, a se je trojica vrnila okužena. Na raziskovalni postaji običajno deluje nekaj deset ljudi, najvišje število pa je omejeno na 60 oseb.