milijarderji

Bivša Bezosova žena razdelila že več kot štiri milijarde dolarjev

B.K.
16. 12. 2020, 12.20
Posodobljeno: 16. 12. 2020, 12.21
Deli članek:

Milijarderka denar razdeljuje skoraj tako hitro kot ga služi.

Profimedia
Jeff in MacKenzie Bezos (zdaj Mackenzie Scott) še pred ločitvijo.

Nekdanja žena najbogatejšega Zemljana, ustanovitelja spletnega trgovca Amazaon Jeffa Bezosa, je po ločitvi prejela lepo vsoto denarcev. Takoj se je zavezala, da bo v času svojega življenja, razdelila najmanj polovico dobljene vsote. Ni lagala, takoj se je spravila na delo.

MacKenzie Scott (nekdaj Bezos), se je filantropskih dejanj to jesen lotila s še posebno vnemo. "Ta pandemija je katastrofa za Američane," je dejal milijarderka in stopila na plin. V zadnjih štirih mesecih je raznotaznim nevladnim organizacijam razdelila 4,1 milijarde ameriških dolarjev, ali več kot milijardo na mesec.

Že pred tem je bila aktivna v razdajanju svojega bogastva. Od ločitve lansko poletje do letošnjega julija je namreč razdelila 1,7 milijarde ameriških dolarjev. Skupno se je tako 'znebila' že skoraj 6 milijard dolarjev denarja.

Profimedia
Jeff je MacKenzie zamenjal za Lauren Sanchez (na fotografiji).

MacKenzie, ki si je po mnenju mnogih Jeff tako ali tako ni zaslužil, je bila ob ločitvi relativno skromna. Po ameriški zakonodaji ji je namreč legalno pripadala polovica vsega premoženja, ki ga je Jeff ustvaril po tem, ko sta se poročila. A namesto, da bi ga terjala za približno 80 milijard, kolikor je ob ločitvi bila vredna polovica njegovega premoženja, se je zadovoljila z malce manj kot 40 milijardami dolarjev.

A nič ne de. Zaradi hitre rasti vrednosti delnic Amazona je MacKenzie samo letos zaslužila skoraj 24 milijard dolarjev in se uvršča na 18. mesto najbogatejših ljudi na planetu.

MacKenzie sicer svoje premoženje namenja skrbno izbranim organizacijam, ki se v Združenih državah Amerike borijo za spolno, rasno in socialno enakost. Doslej je premoženje donirala že 384 tovrstnim organizacijam.