Mešani odzivi na cepivo

Smo na tankem ledu. Kako se bomo družili za praznike?

L.K.
16. 12. 2020, 11.52
Posodobljeno: 16. 12. 2020, 12.02
Deli članek:

Neodgovorno vedenje bi lahko vodilo v poslabšanje razmer po praznikih.

Bobo
Infekcijska klinika UKC Ljubljana

Po besedah predstojnice klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjane Lejko Zupanc tam trenutno zdravijo 332 covidnih pacientov. Teh so do prejšnjega ponedeljka v UKC Ljubljana zabeležili 3248, 363 jih je potrebovalo intenzivno nego, kar je 15-odstotni delež. Ta se zadnje čase povečuje, je povedala Lejko Zupančeva.

50 odstotkov hospitaliziranih je starejših od 75 let; povprečna starost bolnikov je v drugem valu narasla s 65 na 70 let. Mortaliteta se med prvim in drugim valom bistveno en razlikuje, je še dejala in dodala, da je umrlo 13 odstotkov covidnih bolnikov.

Med okuženimi sicer ni veliko otrok. Skrb vzbujajoče je, da malce starejši po preboleli prvotni okužbi zbolevajo z večorganskim vnetnim sindromom, pri čemer se najbolj bojijo prizadetosti srca.

Bojijo se izgorelosti

V zvezi s trenutnimi razmerami je poudarila, da hodimo po tankem ledu, a da imajo vtis, da se razmere izboljšujejo, čeprav počasi. Osebje je utrujeno, marsikdo med njimi od začetka septembra ni imel kaj dosti oddiha, kar se najverjetneje ne bo spremenilo tudi za prihajajoče praznike. Izgorelost je zato nekaj, česar se bojijo, a so zaposleni vseeno pozitivno razpoloženi.

Za cepljenje ne stojijo v vrsti

Cepiva se veselijo. Zdravstveni delavci bodo med prvi, ki ga bodo prejeli. Če bo šlo vse po sreči, se bo prva skupina cepila že pred novim letom, kar pa je odvisno od Evropske agencije za cepiva. Za cepljenje se je zaenkrat javilo približno 3000 zaposlenih, a Lejko Zupančeva opaža, da so odzivi mešani. Želela bi si, da se jih javi čim več, sploh medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov, zdravnikov in oskrbovalnega osebja. V prihodnjih dneh jih bodo skušali čim več prepričati, da je cepljenje prava pot.

Pamet v roke

Dotaknila se je tudi sproščanja ukrepov – večjih težav ne vidi, če se bodo ljudje držali osnovnih priporočil za preprečevanje širjenja okužb. Množična druženja odsvetuje, pri družinskih pa ljudem polaga na srce, naj dobro presodijo, kdo iz njihovega družinskega kroga bi lahko predstavljal tveganje. Kaj lahko se namreč zgodi, da bo praznikom sledilo poslabšanje epidemiološke situacije.

Priporočilo je imela tudi za šole, ki bi po novem letu spet lahko odprle svoja vrata. Kot je dejala, bi bilo treba poskrbeti, da med učenci ne bi bilo pretirane gneče, in za prezračevanje. Višjim razredom pa je poleg tega priporočila še uporabo zaščitnih mask.