cepljenje

Azijske države so ustavile epidemijo, zdaj čakajo na poskusne zajčke v Evropi in ZDA

B.K.
16. 12. 2020, 09.44
Posodobljeno: 16. 12. 2020, 09.50
Deli članek:

Številne azijske države so ukrotile epidemijo in zdaj opazujejo, kako se bodo na cepivo odzvale populacije v Evropi in Amerikah.

Profimedia
Cepljenje proti covidu-19 v New Yorku, ZDA.

Mnoge države vzhodne in jugovzhodne Azije so vodilne v svetu pri nadzoru širjenja covida-19. Pravzaprav so širjenje virusa sars-cov-2 zamejile tako dobro, da zdaj zaostajajo pri razvoju cepiva, hkrati pa je cepljenje zanje bolj izbira kot pa nuja.

V državah, ki so dobro zamejile širjenje virusa oblasti z veseljem čakajo na države zahodne poloble, da kot poskusni zajčki hitro precepijo svojo populacijo. To jim daje svojevrstno prednost, saj bo cepljenje pri njih tako lahko učinkovitejše in varnejše. A hkrati nizka stopnja pojavnosti covida-19 pomeni, da se lokalna cepiva razvijajo počasneje kot v državah s slabo epidemiološko sliko, kot so države Evrope in Severne Amerike, poroča časnik Financial Times.

Ne mudi se jim

Državam kot sta denimo azijski Južna Koreja in Vietnam, a tudi Avstralija in Nova Zelandija, se ne mudi s cepljenjem. "S covidom-19 se soočamo razmeroma dobro, zato nam ni treba hiteti s cepljenjem, ko tveganja še niso jasna," je po poročanju časnika Financial Times dejal južnokorejski minister za zdravje Park Neung-hoo.

Južnokorejske oblasti so sicer že podpisale pogodbe za dobavo več deset milijonov odmerkov cepiv različnih dobaviteljev, a bodo najbrž začeli cepiti šele naslednjo jesen in tako dali domačim regulatorjem čas, da dodobra preverijo učinkovitost in varnost cepiv. "Dobro je, da smo si zagotovili dovolj odmerkov vnaprej, a s cepljenjem bomo začeli šele po tem, ko bomo dva do tri mesece spremljali morebitne neželene učinke cepljenj v tujini," je razložil Park.

V podobnem položaju sta tudi Avstralija in Vietnam, ki dnevno zabeležita le peščico novih okužb. Tudi njune regulacijske institucije bodo z veseljem počakale na več podatkov o varnosti in učinkovitosti. "Odkrito povedano bo cepljenje, ki bo opravljeno v Veliki Britaniji, Avstraliji in svetu dalo zelo pomembne podatke o uvajanju in učinkovitosti cepiva," pa je dejal avstralski minister za zdravje Greg Hunt.

Cepiva morajo testirati v tujini

Po drugi strani pa so se azijski farmacevti, ki razvijajo cepiva, morali soočiti s paradoksno situacijo, kjer je v državah tako malo okužb, da kandidatov za cepiva ne morejo testirati na svoji populaciji. Japonski in južnokorejski kandidati za cepiva še niso vstopili niti v tretjo fazo kliničnih testov, kitajske farmacevtske družbe, ki so dolgo časa vodile v razvoju cepiva, pa so primorane tretjo fazo kliničnih testov opravljati v državah z višjo pojavnostjo bolezni - v Braziliji, Indoneziji, Pakistanu in Rusiji.

Kljub temu so kitajske farmacevtske družbe uspele nadoknaditi zamujeno. v Združenih arabskih emiratih so tako tik pred tem, da dovoljenje za promet podelijo cepivu največjega kitajskega farmacevta Sinopharm, ki kaže 86-odstotno učinkovitost, družba Sinovac pa je že dobavila 1,2 milijona odmerkov cepiva Indoneziji, še 1,8 milijona pa jih bodo dobavili do konca januarja.

Ta prenaseljena in revna država ima za razliko od mnogih njenih sosed velike težave zaradi nenadzorovanega širjenja virusa. V tej skoraj 300-milijonski državi bo cepljenje velik izziv. Oblasti pričakujejo, da bodo populacijo lahko precepile šele v roku treh let. Že zdaj pa je Džakarta podpisala dobavne pogodbe za več kot 150 milijonov odmerkov cepiva. Največ, kar 125 milijonov jih bo dobavil kitajski Sinovac, 30 milijonov odmerkov pa bo dobavila ameriška družba Novavax. Džakarta se sicer za dobavo dodatnih 116 milijonov odmerkov pogovarja še z ameriško družbo Pfizer in britansko družbo AstraZeneca.