pravica do izbire

Storjen pomemben korak k dekriminalizaciji splava v Argentini

B.K./STA
11. 12. 2020, 16.42
Posodobljeno: 11. 12. 2020, 16.54
Deli članek:

Spodnji dom argentinskega parlamenta je po dolgotrajni razpravi potrdil predlog zakona o legalizaciji umetne prekinitve nosečnosti. O zakonu mora glasovati še zgornji dom parlamenta, senat, kjer je pričakovati tesen izid.

Profimedia
Veselje podpornic pravice do izbire v Buenos Airesu.

Za zakon, ki dovoljuje umetno prekinitev nosečnosti do 14. tedna, je danes glasovalo 131 argentinskih poslancev, 117 jih je bilo proti, šest se jih je vzdržalo.

Glasovanje je potekalo po četrtkovi 20-urni burni razpravi v spodnjem domu parlamenta, spremljali pa so ga protesti tako zagovornikov kot nasprotniki pravice žensk do izbire o umetni prekinitvi nosečnosti.

Profimedia
Veselje podpornic pravice do izbire v Buenos Airesu.

Po glasovanju je med več tisoč zagovorniki prekinitve nosečnosti, ki so nosili zelene šale in so na izid čakali vso noč, završalo od navdušenja, nasprotniki splava z modrimi šali, ki so bili od njih ločeni z varnostno ograjo, pa so bili razočarani.

O zakonu, ki ga je predlagal argentinski predsednik Alberto Fernandez, mora glasovati še zgornji dom parlamenta, senat. Pričakovati je, da bo glasovanje v senatu še pred koncem leta in da bo izid še tesnejši kot v spodnjem domu. Leta 2018 je spodnji dom parlamenta že potrdil podoben zakon, a ga je nato senat zavrnil.

Profimedia
Veselje podpornic pravice do izbire v Buenos Airesu.

Rimskokatoliška cerkev v domovini papeža Frančiška je v četrtek ponovila, da nasprotuje splavu ter politike pozvala "k trenutku razmisleka o tem, kaj pomeni spoštovanje življenja".

"Napisali smo novo poglavje v zgodovini," je po glasovanju v spodnjem domu parlamenta po drugi strani tvitnila ministrica za ženske, spol in raznolikost Elizabeth Gomez Alcorta.

V skladu s sedaj veljavno zakonodajo, ki je iz leta 1921, je umetna prekinitev nosečnosti v Argentini dovoljena le v primeru posilstva ali če nosečnost ogroža zdravje matere.

Po podatkih argentinske vlade mora zaradi prekinitve nosečnosti na črno vsako leto pomoč v bolnišnicah poiskati okoli 38.000 žensk.

Profimedia
Veselje podpornic pravice do izbire v Buenos Airesu.