Pogovori

Tanja Fajon po sestanku z Erjavcem: "Pustimo času čas, naslednji dnevi bodo turbulentni"

C.E./STA
11. 12. 2020, 14.49
Posodobljeno: 11. 12. 2020, 15.24
Deli članek:

Predsednica SD Tanja Fajon pravi, da bo imel podporo Koalicije ustavnega loka (KUL) tisti, ki bo zbral več oziroma potrebnih 46 poslanskih glasov.

STA
Tanja Fajon pravi, da bo imel podporo KUL tisti, ki bo zbral več oz. potrebnih 46 poslanskih glasov.

Stranke KUL ( LMŠ, SD, Levica in SAB) so se po srečanju s prvakom Desusa Karlom Erjavcem sestale tudi z Jožetom P. Damijanom, ki se prav tako omenja za možnega mandatarja morebitne nove vlade. 

Fajonova pa je po srečanju z Erjavcem povedala, da tudi on podpira program KUL in deli ambicijo za zamenjavo vlade Janeza Janše. "Imeli smo zelo dober sestanek. Atmosfera je dobra, nov predsednik Desusa pa bo pokazal, ali bo uspel zbrati potrebne glasove za mandatarja," je povedala Fajonova, ki težko napove, ali bodo vložili konstruktivno nezaupnico tudi v primeru, da ne bodo imeli vnaprej zagotovljenih 46 poslanskih glasov.

"Želja je, da imamo dovolj glasov, ker je tudi želja, da projekt uspe. Vsak drugačen poskus bi nam mogoče škodil. Časa imamo še nekaj. Če to ne bo december, je lahko začetek januarja, si pa želimo, da to izpeljemo čim prej, kot je mogoče," je pojasnila predsednica SD.

Za morebitno mandatarstvo se pogovarjajo tako z Damijanom kot Erjavcem. Tisti, ki bo imel več glasov, bo dobil njihovo podporo. Je pa po ocenah Fajonove skoraj bolj verjetno, da bi imel več možnosti Erjavec.

Pri Erjavčevem predlogu za izstop iz koalicije so sicer na zavoro stopili njegovi poslanci. Poslanec DeSUS Robert Polnar je danes pojasnil, da imajo štirje od petih poslancev Desusa pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine.

A Fajonova meni, da projekt KUL in nove vlade ni pokopan. Ravnanje poslancev Desusa je sicer po njenih besedah predvsem vprašanje za Erjavca. "On se bo moral pogovoriti s svojimi poslanci. Bi me pa presenetilo, če poslanci nazadnje, ko bi prišlo do glasovanja, ne bi izrekli podpore svojemu predsedniku. Pustimo času čas, naslednji dnevi bodo turbulentni," je dodala.

Predsednica SD je tako po današnjih pogovorih z Erjavcem optimistična, da jim utegne uspeti zamenjati vlado. Na vprašanje, na čem temelji ta optimizem, je odgovorila, da morda na skupni ambiciji, da uspejo. "Ob zavedanju, da je danes morda čas za poslance SMC in Desusa, da spoznajo, da podpirajo škodljiva ravnanja aktualne vlade, in je morda čas, da razmislijo, kaj zanje pomeni politična prihodnost, če v vladi ostanejo," je še pojasnila.