sindikalno poročilo

Vsak deseti evropski delavec je revež

B.K.
10. 12. 2020, 14.25
Posodobljeno: 10. 12. 2020, 14.33
Deli članek:

Glede na zadnje poročilo Evropske konfederacije sindikatov (ETUC) se je v zadnjih desetih letih revščina med delavci povečala v večini evropskih držav.

Profimedia
Najhuje so jo odnesli mladi.

Revščina grozi približno 12 odstotkom delavcev v državah članicah Evropske unije, kaže zadnje poročilo Evropske konfederacije sindikatov (ETUC). Od leta 2010 se je revščina med zaposlenimi povečala v kar 16 izmed 28 držav članic. V statistiko, ki zajema obdobje do konca leta 2019, je še vedno všteto Združeno kraljestvo, ki je unijo zapustilo januarja letos.

To je prispevalo k 12-odstotnemu povečanju števila revnih delavcev po vsej EU, kar pomeni, da približno vsak deseti evropski delavec zdaj pade pod prag tveganja revščine. Ta se določa pri 60 odstotkih srednjega nacionalnega dohodka.

Škandal

"To, da več zaposlenih zdaj živi v revščini kot na vrhuncu finančne krize, kljub rastočemu gospodarstvu, je škandal. Jasno je, da je treba ukrepati na ravni celotne EU," je ob tem dejala namestnica generalnega sekretarja ETUC Esther Lynch.

Revščina med zaposlenimi se je med letoma 2010 in 2019 najbolj povečala v Združenem kraljestvu (za 58 odstotkov), na Madžarskem (za 51 odstotkov) ter v Estoniji (za 43 odstotkov).

Med najbolj prizadetimi skupinami revnih zaposlenih so sicer mladi, delavci migranti in začasno zaposlene osebe.

Slovenije ni na seznamu držav članic EU kjer se je delež revnih zaposlenih povečal.