Trier

40 let je vozil brez vozniške in delal tudi kot dostavljalec

R.T.
10. 12. 2020, 14.25
Posodobljeno: 10. 12. 2020, 14.30
Deli članek:

Ko so policisti, ki so ga ustavili, vanj začeli vrtati, jih je osupnil.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nemška policija je v Trierju, slikovitem mestu ob reki Mozeli, nedavno ustavila 67-letnega voznika, ki pri sebi ni imel vozniškega dovoljenja. Kot so pojasnili na včerajšnji novinarski konferenci, jih je poskušal prelisičiti z dokumentom, ki naj bi dokazoval, da je moral vozniško predložiti na neki drugi policijski postaji, a so ugotovili, da gre za ponaredek. Ko so ga razkrinkali, se jim je izpovedal. Ne samo, da vozniškega dovoljenja nima, brez dovoljenja vozi že 40 let, pri čemer je po navedbah policije več let delal tudi kot dostavljalec. 

V Nemčiji se vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja obravnava kot kaznivo dejanje, ki se kaznuje z visoko denarno kaznijo ali celo zaporom, poroča javna radiotelevizija Deutsche Welle. Kazen je odvisna od drugih oteževalnih okoliščin in tega, ali gre za večkratnega kršitelja, policija pa lahko njegovo vozilo tudi zaseže. Kaznivo dejanje je seveda tudi ponarejanje uradnih dokumentov. 

Ne gre sicer za edinstven primer. Nemška policija je namreč julija letos ustavila 69-letno gospo, ki naj bi se brez veljavnega vozniškega dovoljenja naokoli fijakala zadnjih 39 let. Zasačili so jo, ko je na nekem parkirišču trčila v drugo vozilo in nato odpeljala. Bolj znan je primer slavnega nogometaša iz kluba Borussia Dortmund Marca Reusa, ki so ga leta 2014 ujeli za volanom luksuznega avtomobila znamke Aston Martin. Reus do takrat vozniškega izpita niti ni opravil. To mu je uspelo šele leta 2016, na treninge pa se je nato vozil v nekoliko bolj skromnem vozilu Opel Insignia.