Recept ali naključje?

Mesto v velikosti Maribora, ki je uspelo zaščititi starejše pred koronavirusom

C.E.
8. 12. 2020, 13.51
Posodobljeno: 8. 12. 2020, 17.04
Deli članek:

V Nemčiji je mesto Tübingen s slabimi 90.000 prebivalci primer dobre prakse glede okužb s koronavirusom pri starejši populaciji.

Reuters
Dve uri sta namenjeni samo za upokojence in starejše (fotografija je simbolična).

Župan mesta Boris Palmer se je odločil za drugačno strategijo od zvezne dežele Baden-Württemberg in drugih nemških dežel. Skupaj s sodelavci v mestnem svetu so natančno preučili podatke iz prvega vala v Italiji in Španiji in sklenili, da je najbolj nujno zaščititi ranljive skupine. »Če zaščitiš starejše, nimaš velikega problema,« je dejal za Bild dobro razpoloženi župan iz vrst Zelenih.

Dejstva dajejo prav njihovi strategiji. Od maja niso imeli v Tübingenu niti enega primera okužbe s koronavirusom v domovih za starejše. Teh pa imajo na območju mesta kar devet, skupaj pa v njih biva okoli 1000 stanovalcev. Palmer z veseljem pove, da v zadnjem tednu v mestu niso zabeležili niti ene okužbe pri starejših nad 75 let, pri starejših nad 65 je sedemdnevna incidenca 10, po podatkih inštituta Robert Koch pa je v Nemčiji v tej skupini sedemdnevna incidenca 130.

Kakšni so torej ukrepi mesta Tübingen?

V trgovinah imajo za upokojence in starejše posebej določene ure. Od 9. do 11. ure smejo nakupovati le oni. S tem se izognejo gneči in morebitnim prenosom okužb. V domovih za starejše opravljajo redne hitre teste, ki so brezplačni. Testirati se morajo tudi obiskovalci. Starejši in stanovalci v domovih za starejše dobijo tudi brezplačne maske tipa FF2, saj je Palmer ocenil, da so za upokojence z nižjimi pokojninami te učinkovite maske predrage. Za te skupine je na razpolago tudi javni prevoz. S telefonskim klicem lahko tudi v roku pol ure prikličejo taksi ali minibus, ki pride na najbližjo avtobusno postajo. Za imetnike sezonskih vozovnic je storitev brezplačna, za ostale pa v višini ene avtobusne vstopnice).

Palmer priznava, da so ukrepi kar močno posegli v mestni proračun, v polovici leta so za njih namenili kar pol milijona evrov, vendar, kot poudarja, so njihovi ukrepi učinkoviti.