lepotni posegi

Ženskam je črpala kri in jo vbrizgavala nazaj v žile, a prišlo je do hude nesreče

R.T.
8. 12. 2020, 13.31
Posodobljeno: 8. 12. 2020, 14.29
Deli članek:

Gre za najhujšo napako v lepotni kirurgiji v zgodovini Hong Konga, pravijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Lepotna kirurginja Mak Wan-ling je bila obsojena na tri leta in pol zaporne kazni zaradi malomarnosti pri posegu, v katerem je pacientka umrla, poroča hongkonški časnik South China Morning Post.

Zdravnica je leta 2012 takrat 46-letni pacientki Chan Yuen-lam vzela večjo količino krvi, jo obdelala v laboratoriju in jo kasneje vbrizgala nazaj v njen obtok. 39-letnica je bila spoznana za krivo umora iz malomarnosti, saj ni preverila, ali je krvni proizvod primeren za vrnitev v krvni obtok. Ker je bil okužen, je pacientka kasneje umrla.

Mak je sodinca na začetku obsodila na štiri leta in pol zaporne kazni, ki pa jo je znižala za eno leto, saj je zdravnica bila "neizkušena" in je bila že leta pod "strašanskim pritiskom". Njen delodajalec je namreč vzpostavil mrežo zdravstvenih centrov, v katerih je ponujal sporne posege, ki naj bi ženskam vračali mladost, kot je tudi omenjena obdelava krvi. Vseeno je sodnica Judianna Barnes dejala, da zdravnici ni uspelo "uveljaviti neodvisne presoje", ki bi morala biti "zadnji branik v tem tatinskem podjetju " in je zato "klavrno zlorabila zaupanje pacientke". Sodnica je v zakup vzela tudi hudo depresijo, v katero je po nesreči padla zdravnica.

En tovrsten poseg stane približno 60.000 hongkonških dolarjev oziroma dobrih 6.000 evrov, njegovi učinki pa so vprašljivi. V centrih obravnavajo po več sto pacientov, zaradi podobne napake pa sta težave imeli še dve pacientki.

Sodišče je sicer že pred tremi leti obsodilo Makinega šefa Stephena Chowa Heung-winga na 12 let zaporne kazni in laboratorijskega tehnika Chana Kwun-chunga na 10 let zaporne kazni.

Mož pokojne Chan je po sojenju dejal, da je z razpletom zadovoljen, a da zdravnici ne bo nikoli odpustil.