zajokala je

FOTO: Zakol nork je premierko spravil v jok

B.K.
27. 11. 2020, 10.09
Posodobljeno: 27. 11. 2020, 15.13
Deli članek:

Danska premierka si je po obisku farme nork v okolici mesta Kolding brisala solze.

Reuters
Mette Frederiksen si je obrisala solze.

Industrija vzgoje nork za krzno se je na Danskem končala čez noč. Vlada je v začetku novembra namreč odredila zakol vseh nork  v državi, potem ko so na farmah teh živali ugotovili mutacijo novega koronavirusa, ki se je prenesla na ljudi. Zdaj je danska premierka Mette Frederiksen obiskala eno izmed farm teh majhnih zveri, ki jih ljudje gojijo za krzno.

»Imamo dve generaciji zares usposobljenih rejcev kun, očeta in sina. V zelo kratkem času sta izgubila ves posel. Pomembno je, da razumemo, da za to nista kriva sama. Da se njuno življenjsko delo ne more nadaljevati je kriv koronavirus,« je po obisku farme dejala danska premierka in si pri tem brisala solze z lic.

Reuters
Mette Frederiksen na prazni farmi nork.

Zanika krivdo

Danski vladi se tresejo hlače zaradi politične krize v katero jo je pahnil odrejen zakol minkov. Po identifikaciji mutiranega virusa so namreč hitro zaklali vse norke, kasneje pa se je izkazalo, da za to ne obstaja pravna podlaga. Zaradi tega je že odstopil nekdanji minister za hrano Mogens Jensen, premierka pa se je oprala krivde. Čeprav je bila jasna, da se glede zakona ne bo pogajala in je pri tem vztrajala kljub protestom, je zdaj zatrdila, da "izrecnega ukaza" za zakol ni nikoli podala ona pač pa minister Mogens.

Reuters
Zajokala je.

Pri zakolu kar 15 milijonov živali so sodelovale tudi oborožene sile Danske, trupla nork pa so zakopali na vojaškem poligonu. Tudi ta odločitev se je izkazala za slabo, saj so izkopali preplitek grob. Trupla nork so namreč zaradi sproščanja plinov ob razgradnji, začela lesti iz zemlje.