Logistične težave

Na Slovaškem je propadel projekt množičnega testiranja

G.G./STA
27. 11. 2020, 07.57
Posodobljeno: 27. 11. 2020, 07.59
Deli članek:

Na Slovaškem naj bi 6. in 7. decembra začeli drugi krog množičnega testiranja prebivalstva na novi koronavirus, a so se lokalne oblasti temu uprle.

Reuters
Testiranje v Bratislavi v prvem krogu.

Slovaški premier Igor Matovič si je zelo prizadeval za množično testiranje, s katerim naj bi odkrili pozitivne in jih izolirali. Tako so 3,6 od skupno 5,6 milijona prebivalcev testirali že 31. oktobra in 1. novembra. V drugem krogu naj bi odkrili tiste, ki so se okužili od prvega kroga.

A mnogi župani in drugi predstavniki lokalnih oblasti so se temu uprli zaradi logističnih težav spričo tolikšnega števila testov. Želijo, da bi bilo testiranje osredotočeno predvsem na ranljive skupine v družbi. Matovič je zato opustil načrt. Sporočil je, da bo drugi krog testiranja preložen za nedoločen čas. Prelaganje testa pa nima smisla, saj se lahko medtem okužijo že osebe iz prvega kroga testiranja.

Na Slovaškem je bilo sicer množično testiranje prostovoljno, vsi, ki niso mogli predložiti negativnega izvida testiranja, dva tedna niso smeli na delo, takšnih pa seveda ni bilo veliko.