misija irini

Nemški vojaki skušali pregledati turško ladjo, a so odšli praznih rok

B.K.
24. 11. 2020, 07.55
Posodobljeno: 24. 11. 2020, 07.56
Deli članek:

Turčija je nemškim vojakom preprečila pregled tovorne ladje v okviru misije EU za preprečitev prodaje orožja v Libijo.

Profimedia
Nemški mornariški helikopter.

Nemški vojaki s frigate Hamburg so se v ponedeljek v Sredozemskem morju vkrcali na turško tovorno ladjo Rosaline A in jo skušali pregledati zaradi suma kršenja embarga na prodajo orožja Libiji. A so se morali na krov svoje frigate vrniti praznih rok, saj je Turčija protestirala pri Evropski uniji.

Nemški vojaki na frigati Hamburg so del skupne vojaške misije držav članic Evropske unije IRINI, ki skuša preprečiti prodajo orožja v Libijo, kjer še vedno poteka državljanska vojna.

Po navedbah Turčije so nemški vojaki na krov ladje Rosaline A prileteli s helikopterjem. Na ladjo so se vkrcali nezakonito, saj niso dobili dovoljenja posadke ladje oziroma turške vlade. Nemci so na krovu ostali več ur, a so se morali sčasoma izkrcati praznih rok. “V času, ko so bili na ladji, niso našli ničesar sumljivega,” je kasneje sporočilo nemško obrambno ministrstvo.

Turške oblasti so ob tem protestirale proti sami evropski misiji IRINI. “Namen operacije IRINI, ki jo izvaja EU, je vprašljiv," so v elektronski izjavi za portal Euractiv dejali v turški misiji pri EU. “Sporna je že nevtralnost operacije IRINI, saj jo je EU začela brez da bi se posvetovala z legitimno vlado Libije, s Turčijo ali Natom. Zato the dvojnih standardov in nezakonite obravnave plovil nikoli ne bomo sprejeli,” so še dodali.

Nemško obrambno ministrstvo je na to odgovorilo, da so bili “vsi postopki opravljeni korektno”.