Hitri testi v domovih za starejše

Množično testiranje le kot usmerjeno testiranje

C.E..
23. 11. 2020, 22.36
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 22.44
Deli članek:

Minister za zdravje Tomaž Gantar je omenil, da so s hitrimi testi v zdravstvu zamujali tudi zaradi različnih stališč znotraj stroke.

Profimedia
Množično testiranje v Bratislavi.

Danes so v nekaterih bolnišnicah in začeli s hitrim testiranjem zdravstvenega osebja. Minister za zdravje Tomaž Gantar je v pogovoru v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija priznal, da zanesljivost teh testov ni enaka kot pri PCR metodi, molekularni metodi, a je cenejša in hitreje da rezultat.

V domovih za starejše bodo po dogovoru z ministrstvom za delo odslej zaposlene in stanovalce testirali dvakrat tedensko. Vse z namenom, da se prepreči izbruh okužb.

Gantar pa ni naklonjen množičnemu testiranju po vzoru Slovaške, kjer jim ne gre vse po načrtu. Minister meni, da bi za to morali imeti na razpolago zelo veliko zdravstvenih delavcev, ki bi izvajali teste. Če bi jih angažirali za izvajanje testov, pa bi jih morali vzeti iz sistema, kar bi predstavljajo velik problem. Gantar je zato naklonjen le »usmerjenemu testiranju«. Po njegovi oceni je »ključno, da se testira tistega, ki ima znake okužbe in tistega, ki je bil v stiku z okuženim.«