Mutacija novega koronavirusa

V Italiji bodo zaprli vse farme minkov, v primeru okužbe zakol

L.K./STA
23. 11. 2020, 13.22
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 13.25
Deli članek:

V primeru suma na okužbo bodo lahko pristojne lokalne oblasti odredile zaprtje farme minkov ter sprožile preiskavo morebitne epidemije.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

Danska, ki je največja proizvajalka plaščev iz nerca na svetu, je v začetku novembra odredila zakol do 17 milijonov minkov. Za to so se odločili, ko so na farmi minkov na severu Jutlandije odkrili mutirano različico novega koronavirusa, ki se lahko prenesla na človeka. Po navedbah danskega ministrstva za zdravje je mutirana različica virusa zdaj najverjetneje že izkoreninjena.

Potem ko so na Danskem odredili nujen zakol na milijone minkov zaradi mutacije novega koronavirusa, o podobnem ukrepu razmišljajo tudi v Italiji. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je tako danes podpisal odlok, ki predvideva zaustavitev italijanskih farm minkov do konca februarja prihodnje leto. Po proučitvi položaja naj bi nato konec februarja v Italiji sledila odločitev, ali se lahko vzreja minkov ponovno začne.

Vzreja minkov v Italiji je v primerjavi z drugimi državami sicer močno omejena. Kljub temu so se na Apeninskem polotoku odločili za preventivni ukrep, je pojasnil minister Speranza.

V primeru suma na okužbo bodo lahko pristojne lokalne oblasti odredile zaprtje farme minkov ter sprožile preiskavo morebitne epidemije. Če se bo potrdila okužba pri živalih, bodo odredili zakol.