Upada še kar ni

Epidemija se še ne umirja, okužbe zlasti na delovnih mestih

L.K.
23. 11. 2020, 12.09
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 14.30
Deli članek:

Razmere se kljub temu ne poslabšujejo.

Bobo
"Nihamo na platoju, velikega in težko pričakovanega upada še kar ni," je med drugim povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govore Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 uvodoma poudaril, da je bil delež pozitivnih testov v nedeljo nižji kot dan prej – med tem ko je v soboto znašal 29,8 odstotka, je bil včeraj skoraj 27-odstoten. Prav tako je bil dobro odstotno točko nižji kot prejšnjo nedeljo.

»Primerjava kaže, da se, kot iz dneva v dan ponavljajo zdravniki in epidemiologi, epidemija bistveno še ne umirja. Nihamo na platoju, velikega in težko pričakovanega upada še kar ni. Zdi pa se, da se razmere vendarle ne poslabšujejo. Vse to kaže, da je virusa, še zlasti na delovnih mestih, še vedno več kot pa ga uspemo identificirati oziroma potrditi, zato se število okužb še ne znižuje,« je pojasnil Kacin in dodal, da bo več o trendih in virih okužb znanega predvidoma srednji tedna, ko bo, kot je napovedal, na novinarski konferenci gost predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kacin je v nadaljevanju postregel s še nekaj statističnimi podatki. Po številu okužb so včeraj izstopale občine Lendava z 29, Laško s 14, Kamnik z 12 in Šentjur z 11. Podatki nadalje kažejo, da se je število okužb pri stanovalcih DSO povečalo za 96, torej je trenutno aktivno okuženih 2643 (skupaj v drugem valu 4782). Število okužb pri zaposlenih se je povečalo za 38, aktivno okuženih je 954 (skupaj v drugem valu 1770).

Kdo bo prvi?

Dotaknil se je tudi hitrih testov, s katerimi bodo bolnišnice, ki jih še ne uporabljajo, skušale omejiti vnose preko asimptomatskih bolnikov in zaposlenih; po drugi strani je, tako Kacin, veliko prizadevanj, da bi se uporabili za zgodnje odkrivanje vdora virusa med zaposlene in stanovalce domov za starejše občane in vzgojno-varstvenih centrov. Njim bodo po njegovih besedah sledili učitelji, vojaki, policisti.

Enak vrstni red veljal tudi pri cepljenju.