Odsvetovali

Trump spraševal, če bi rakete poslali nad Iran

G.G.
17. 11. 2020, 09.37
Posodobljeno: 17. 11. 2020, 09.50
Deli članek:

Ob vehementnem zanikanju poraza na volitvah naj bi se še vedno aktualni predsednik ZDA Donald Trump poigraval z idejo o napadu na Iran.

Reuters
Mike Pence (levo) je predsedniku Trumpu odsvetoval napad na Iran.
Iran naj bi imel trenutno že 2,4 tone nizko oplemenitega urana, kar prav tako krši sporazum, ki določa mejo 202,8 kilograma.

Trump se lahko pohvali, da ni začel novih vojn, najostreje pa se je zapletel z Iranom. Še najbolj januarja letos, ko so ameriške sile na bagdadskem mednarodnem letališču ubile poveljnika elitnih enot iranske Revolucionarne garde Al Kuds, generala Kasema Solejmanija.

Prejšnji teden naj bi Trump razmišljal o raketnem napadu na iranske objekte za bogatenje urana. K temu ga je po pisanju New York Times napeljalo zadnje poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo, v katerem je bilo opozorjeno, da Iran še naprej bogati uran in da je količina že 12-krat večja, kot jo je dovoljeval jedrski sporazum.

V četrtek naj bi Trump glavne svetovalce za državno varnost, med katerimi sta tudi podpredsednik Mike Pence in novi minister za obrambo Christopher Miller, vprašal, kaj pravijo o tej ideji in kakšni so možni scenariji. Napad na iranske jedrske kapacitete so mu odsvetovali z utemeljitvijo, da bo vodil v širši spopad na Bližnjem vzhodu. Predstavili so mu nekaj scenarijev možnih razpletov in Trump se je na koncu odločil, da ukaza ne bo izdal, poroča New York Times.

Trump bi se umaknil iz Afganistana

Kongresne republikance je bolj razburilo poročilo televizije CNN in drugih medijev, da namerava Trump pred odhodom s položaja umakniti vojake iz Afganistana in Iraka. Za zdaj naj bi ga prepričali, da se je odločil za delen umik, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V Afganistanu imajo Američani trenutno med 4500 do 5000 vojakov, v Iraku pa okrog 3000. Trumpov naj bi z izvršnim ukazom, ki se pripravlja zmanjšal število na okrog 2500. Vojaški poveljniki so proti umiku oziroma proti prenaglemu umiku in se zavzemajo za postopnost. Irak jih toliko ne skrbi kot Afganistan, od koder morajo umakniti občutljivo opremo. Umik je prav tako potrebno uskladiti z zavezniki. ZDA so se februarja s talibani dogovorili, da bodo umaknili vojake iz Afganistana v 18 mesecih, če bodo talibani spoštovali svojo zavezo, da ne napadajo koalicijskih sil in se borijo proti teroristom na čelu z izpostavami Islamske države (IS).

Vodja senatne večine Mitch McConnell je v ponedeljek posvaril pred ponižujočim umikom iz Afganistana, ki ima lahko hujše posledice, kot je bil umik iz Iraka leta 2011 pod Barackom Obamo.