Prva v skoraj 70 letih

Bodo usmrtitev zloglasne morilke preložili, ker sta odvetnici staknili koronavirus?

R.T.
17. 11. 2020, 09.00
Posodobljeno: 17. 11. 2020, 09.04
Deli članek:

Lisi Montgomery, v ZDA trenutno edini ženski, ki na izvršitev smrtne kazni čaka na podlagi sodbe zveznega sodišča, je rešilno bilko morda ponudil novi koronavirus. A ni se okužila sama, temveč njeni odvetnici, ki sta zdaj zaprosili za preložitev usmrtitve.

Wyandotte County Sheriff's Department
Lisa Montgomery

Kdo je na smrt obsojena morilka, za katero je pravosodni minister ZDA William Barr 16. oktobra odločil, da je čas za njeno končno sodbo, ameriški zvezni urad za zapore pa je posledično za dan njene usmrtitve izbral 8. december? Takrat 36-letna Montgomeryjeva je leta 2004 v zvezni državi Missouri zadavila 23-letno Bobbie Jo Stinnett, ki je bila v osmem mesecu nosečnosti. Nato je iz njene maternice izrezala še vedno živega otroka, da bi ga vzgajala kot svojega. Leta 2007 so jo obsodili na smrt, od takrat pa v zaporu čaka na svoj zadnji dan. V primeru usmrtitve bo Montgomeryjeva postala prva ženska, ki jo je v ZDA v zadnjih skoraj 70 letih na smrt obsodilo zvezno sodišče, poročajo ameriški mediji.

Njeni odvetnici Amy Harwell in Kelley Henry, ki sta nedavno zboleli za covidom-19, sta v zadnjih dneh na sodišče podali zahtevek za preložitev smrtne kazni, saj morata, kot sta obrazložili, za srečanja s svojo stranko, ki je zaprta v zaporu v Fort Worthu v Teksasu, vsakič potovati iz zvezne države Tennessee, kjer bivata sami. To pomeni, da morata dvakrat sesti na letalo, se vsakič sprehoditi po dveh letališčih, biti v stiku z večjim številom ljudi, vključno s stevardesami, drugimi potniki in pazniki v zaporu, ter bivati v hotelih, medtem ko zunaj divja pandemija. Odvetnici za okužbo z novim koronavirusom krivita pravosodnega ministra Barra. Trdita, da je bila njegova odločitev o izvršitvi smrtne kazni sredi pandemije povsem nepremišljena. Do 16. oktobra sta namreč lahko z Montgomeryjevo komunicirali na daljavo. Glede na sodno dokumentacijo odvetnici bolezen prebolevata doma, zaradi česar se ne moreta srečati s svojo stranko, s tem pa se krati njena pravica do zagovornika. Sodišče o zahtevku še ni odločilo.