Svet

Biden "višek" smrti zaradi covida pripisuje Trumpu

G.G./STA
17. 11. 2020, 07.22
Posodobljeno: 17. 11. 2020, 07.23
Deli članek:

Najverjetnejši novi ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek opozoril, da bo zavlačevanje tranzicije s strani predsednika Donalda Trumpa, ki ne priznava poraza na volitvah, razlog za večje število smrti zaradi novega koronavirusa v ZDA.

Reuters
Biden se po volitvah tudi še ni izjasnil, kaj bo storil na zvezni ravni, razen tega, da poziva k nošenju mask in socialni distanci.

"Če ne bo koordinacije, bo umrlo več ljudi," je opozoril Biden v Delawaru in pozval Trumpa, naj njegova vlada sodeluje pri usklajevanju v boju proti pandemiji ter deli načrte in strategijo za distribucijo cepiv. Z Bidnom se strinja tudi vse več republikancev, ki priznavajo, da je zmagal na volitvah in počasi izgubljajo potrpljenje s Trumpovim zavlačevanjem tranzicije oblasti.

Med njimi je tudi senator iz Teksasa John Cornyn, ki je sicer zavrnil Bidnove pozive o ključnem pomenu delitve informacij s prihajajočo vlado. "Takrat, ko bo prisegel na položaj, bo distribucija cepiv že v polnem teku in s tem ne bo imel opravka," je dejal Cornyn.

Po podatkih univerze Johns Hopkins je zaradi koronavirusa v ZDA do ponedeljka zvečer umrlo že več kot 247.000 ljudi, okuženih pa je več kot 11,2 milijona. Število hospitalizacij je v tednu dni naraslo za 13.000 na 70.000, povprečno na dan umre po 1100 bolnikov s covidom-19.

Boj s pandemijo je prepuščen guvernerjem posameznih zveznih držav, ki se na rast okužb odzivajo različno, odvisno tudi od strankarske pripadnosti. Demokrati uvajajo omejitvene ukrepe, republikanci večinoma pravijo, da bo vse v redu, ker so odkrili cepivo.

Biden se sicer doslej po volitvah tudi še ni izjasnil, kaj bo storil na zvezni ravni, razen tega, da poziva k nošenju mask in socialni distanci. Strokovnjaki se bojijo, da se bo število okužb in smrti ob dnevu zahvalnosti še povečalo, saj bodo Američani potovali k družinam. "Rad bi zagotovil, da bomo naslednji dan zahvalnosti ali božič spet skupaj," je dejal Biden. Kongres je pozval, naj potrdi drugi stimulacijski paket za podporo gospodarstvu, kar senatni republikanci še vedno zavračajo oziroma želijo potrditi le do 500 milijard dolarjev, kar je za demokrate in gospodarstvenike odločno premalo.