na ministrstvu sprejemajo nove izjeme

Družinski člani lahko s potrdilom peljejo drugega družinskega člana na delo čez občinsko mejo

A.S.
16. 11. 2020, 23.14
Posodobljeno: 17. 11. 2020, 18.49
Deli članek:

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je dejal, da ob ukinitvi javnega potniškega prometa, sprejemajo dodatne izjeme, s katerimi bi lahko ljudem, ki nimajo lastnega prevoza, omogočili prihod na delo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Z današnjim dnem je za 14 dni zastal javni potniški promet, številni zaposleni pa so kljub temu morali priti na svoja delovna mesta. V informativni oddaji Odmevi so poročali, da so med drugim tudi v velenjskem Gorenju za 300 zaposlenih, ki so uporabljali javni potniški promet, omogočili t.i. delavske avtobuse. Ker pa je število oseb v vozilu omejeno na šest zaposlenih, je strošek precejšen in bremeni podjetje, so za omenjeno oddajo sporočili iz Gorenja. 

Tudi delavce novomeškega Revoza so na delovno mesto danes pripeljali delavski avtobusi. Takšno obliko prevoza po poročanju omenjene oddaje uporablja kar 1000 uslužbencev, kar predstavlja tretjino zaposlenih.

Prednost imajo bolnišnice, domovi za starejše, ...

Zaposlenim v UKC Ljubljana, ki nimajo možnosti lastnega prevoza, je omogočeno bivanje v bližini UKC oziroma prevoz na podlagi izpolnjenih priloženih vlog za osebe brez vozniškega izpita, vozila ali možnosti prevoza. 

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je za Odmeve dejal, da tudi na ministrstvu prvenstveno skrbijo, danemoteno poteka prevoz zaposlenih v bolnišnicah, domovih za ostarele, socialnovarstvenih zavodihda pa se država zaveda težke situacije. Delodajalce je pozval, da na ministrstvo sporočijo, "kje želijo imeti odprte linije, kdaj in kako. Imamo možnosti, da delodajalci priglasijo linije". 

Na ministrstvu po besedah Vrtovca uveljavljajo dodatne izjeme: tudi to, da lahko družinski člani s potrdilom peljejo drugega družinskega člana na delo čez občinsko mejo.