Predsednica Evropske komisije

Von der Leyen: Za Slovenijo imam dobre novice

B.K.
16. 11. 2020, 22.27
Posodobljeno: 16. 11. 2020, 22.32
Deli članek:

Slovenija bo iz programa Sure, ki je bil vzpostavljen za pomoč državam članicam Evropske unije, za boj proti brezposelnosti zaradi epidemije, jutri dobila dostop do 200 milijonov evrov. Skupaj je Sloveniji v okviru programa namenjena ena milijarda evrov, ki bo na voljo v več obrokih.

Reuters
Ursula von der Leyen

V prvem krogou so pomoč dobile že Italija, Španija in Poljska, od jutri pa lahko črpanje začnejo Ciper, Grčija, Hrvaška, Latvija, Litva, Malta in Slovenija.

Subvencije podjetjem proti odpuščanju

"Za Slovenijo imam dobre novice. Od jutri naprej bo Sloveniji v okviru programa Sure na voljo 200 milijonov evrov. Skupaj je Sloveniji namenjena ena milijarda evrov," je v današnjem ekskluzivnem intervjuju za RTV Slovenija dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pomoč bo namenjena predvsem podjetjem, je bilo zaznati iz njenega govora. "Podjetja v tej krizi težko ohranjajo zaposlene. Mi jim sporočamo, naj ne odpuščajo, čeprav dela ni dovolj."

Predsednica je pojasnila, da Evropska komisija s programom Sure pomaga podjetjem pri izplačevanju plač, "da bo strokovno znanje ostalo v podjetjih. Ko se bo gospodarstvo znova zagnalo, ga bodo potrebovala, da bodo lahko sprejemala naročila in bodo prva na trgu," je razložila.

Denar bo sicer na voljo v obliki posojil, a pod zelo ugodnimi pogoji, saj se je Evropska komisija na trgih zadolžila s podporo 27 držav članic. "Odločilno bo sodelovanje socialnih partnerjev, da bomo vedeli katera podjetja moramo podpreti s programom, da bodo lahko obdržala zaposlene in poslovala na trgu, ko bo gospodarstvo spet oživelo," je dodala predsednica Komisije.

Cepiva pred koncem leta najbrž ne bo

Glede cepiv je von der Leyen dejala, da se je Komisija prav tako s farmacevtskimi giganti glede dobave cepiv pogovarjala v imenu vseh članic. "Evropski komisiji je bilo zelo pomembno, da se za vseh 27 držav članic dogovori s farmacevtskimi podjetji, ki razvijajo zelo obetavna cepiva," je povedala.

Cepiva pred koncem leta sicer ne pričakuje, saj bodo še vsa morala skozi proces odobritve, ki ga vodi Evropska agencija za zdravila (EMA). "Upamo, da bo pred koncem leta še kakšna dobra novica, o novem obetavnem cepivu. Temu sledi pomemben proces, namreč klinično preizkušanje, ali je cepivo učinkovito in varno. Na to moramo počakati. Proces nadzira evropska agencija EMA. Potem pa se lahko pripravimo na cepljenje milijonov in milijonov ljudi," je razložila predsednica.

Poudarila je še, da bomo pred virusom in pandemijo varni šele, ko bomo dosegli visoko precepljenost. "To je luč na koncu tunela za naše gospodarstvo," je bila dramatična.