izbor objav

Kdor želi ohraniti razum, naj nikar ne zaide na slovenski Twitter

Luka Tetičkovič
16. 11. 2020, 20.35
Deli članek:

Politiki menijo, da je Twitter verodostojen prikaz javnega mnenja. Na njihovo srečo mnogi njihovih čivkov sploh ne berejo.

Profimedia
Zavoljo mentalnega miru ne zahajajte preveč na Twitter.

Če smo to hoteli ali ne; twitter je postal poglavitno družbeno omrežje, na katerem politiki komunicirajo z javnostjo. V Združenih državah Amerike je to sprovedel še aktualni predsednik Donald Trump, ki je imel na svojem osebnem twitter profilu več sledilcev kot na uradnem profilu Bele hiše. Trump je pri tem vsaj duhovit.

Takšna so postala tudi materialna dejstva slovenskega prostora. Premier Janez Janša javnosti o najnovejših koronaukrepih in svojih nadaljnjih namerah ne obvešča prek uradnih kanalov, ampak kar prek osebnega twitterja, kjer med njegovimi mislimi in domačo ter svetovno javnostjo ni filtra.

PREURANJENE ČESTITKE

Twitter
Politiki na Twitterju.

Nedavno je bila največja Janševa kontroverza prezgodnja čestitka na volitvah poraženemu Trumpu in nato njegova nepripravljenost se posipati s pepelom in čestitati zmagovalcu ameriških volitev Joeju Bidnu. Twitter je Janšev čivk pospremil z opozorilom, da gre za zavajajoče trditve, o njem pa so poročali svetovni mediji.

NIKOLI NE PRIZNAJ NAPAKE

Twitter
Politiki na Twitterju.

Namesto priznanja zmote in čestitke Bidnu je Janša nadaljeval s tvitanjem vprašljivih teorij, da je v ZDA, demokraciji z najdaljšo tradicijo, prišlo do volilne prevare. Ko ga je glede tega izprašala Tanja Fajon (SD), je Janša odgovoril s sličico, ki menda ponazarja, da je svobodomislec.

HOJSOV »KAJ BI REKLA MOJA BABICA?«

Twitter
Politiki na Twitterju.

Nekdanji pravosodni in krajši čas notranji minister Aleš Zalar je vprašal, kaj je poroka iz nujnih razlogov. K odgovoru se je prijavil notranji minister Aleš Hojs, ki se je odločil to pojasnjevati namesto resorja za delo, družino in socialne zadeve, ki spada pod okrilje Nove Slovenije. Z »nedonošenčkom« je verjetno mislil na laž, ki bi jo mladi par moral servirati konzervativni babici, češ da se je otrok rodil pred njuno poroko. Če ne drugega, smo izvedeli, kaj je moralni imperativ notranjega ministra – »Kaj bo na to rekla moja babica?«.

HKRATI LAŽE IN RAZKRIVA

Twitter
Politiki na Twitterju.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je napadla poslanca Miho Kordiša (Levica), ki je po seji Komisije za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS) rekel, da so obveščevalci opozorili na prisotnost kriminalnega podzemlja na protestih zoper karanteno 5. novembra. Bah Žibertova ni pojasnila, kako lahko Kordiš hkrati laže in razkriva zaupne podatke.

ČE JE POLITIČNI NASPROTNIK ŽENSKA, JO NAPADI KOT ŽENSKO

Twitter
Politiki na Twitterju.

Kandidat SDS za evropskega poslanca Davorin Kopše je poslanko Alenko Bratušek označil za lahko dekle, menda takšno, na katere je nekoč sam prežal. Žal ne moremo reči, da je njegov izpad osamljen za desnico, saj je podobnega kriv tudi pretendent za predsednika vlade Jože P. Damijan, ki je – daleč preveč nazorno, da bi to smeli ponoviti – za lahko dekle označil nekdanjo kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec.

Če je tvoj politični nasprotnik ženska, tedaj je očitno še vedno sprejemljivo, da ga v prvi vrsti napadeš kot žensko, po možnosti kot pocestnico. Verjetno ne rabimo poudarjati, da so levi navijači izpostavljali Kopšeta in pozabili na Damijana. Enako lahko rečemo za desne navijače.

BUREK ALI MASKA?

Twitter
Politiki na Twitterju.

Poslanec Marko Bandelli (SAB) je z Alenko Bratušek (SAB) novo politično platformo našel v zagovorništvu prekariziranih in razžaljenih. Takšen motiv sta našla v malici dostavljavca hrane za podjetje Wolt, ki so ga policisti oglobili zaradi nenošenja maske. Levi twitter je ogorčen; država drvi v fašizem, osebne svoboščine ne obstajajo več, beremo. Policija in notranji minister pojasnjujejo, da je globo dostavljavec prejel, ker na javnem mestu ni nosil maske. Po kranjski aferi rogljiček je to že druga kontroverza, ali naj se obeduje z masko ali brez nje. Predvsem se najprej skrijte pred pogledi, svetuje notranji minister Hojs.

Twitter
Politiki na Twitterju.

Svoje je pristavil še nekdanji minister štirih resorjev Žiga Turk, ki ga še vedno preganjajo prikazni socializma.

Twitter
Politiki na Twitterju.