negativni test ob prihodu

Slovenija pristala tudi na rdečem seznamu te države

A.S./STA
13. 11. 2020, 14.59
Posodobljeno: 13. 11. 2020, 15.01
Deli članek:

Španija je Slovenijo v sredo uvrstila na seznam rizičnih držav v pandemiji covida-19. Vsi, ki prihajajo iz Slovenije, bodo morali od 23. novembra za prihod v Španijo preko letališča ali pristanišča predložiti negativni test PCR, ki ne bo starejši od 72 ur, je danes preko Twitterja sporočilo slovensko veleposlaništvo v Madridu.

Profimedia
Vsi, ki prihajajo iz Slovenije, bodo morali od 23. novembra za prihod v Španijo preko letališča predložiti negativni test PCR, ki ne bo starejši od 72 ur.

Za vstop v Španijo je zaradi pandemije covida-19 treba na spletni strani http://spth.gob.es izpolniti poseben obrazec in ga največ 48 ur pred potovanjem poslati španskim zdravstvenim oblastem. Nato bodo prejeli elektronsko pošto s kodo QR, ki jim bo omogočila dostop do želenega letališča. Posamezniki morajo to sporočilo shraniti na mobilnem telefonu ali ga natisniti.

Španija je med državami, ki jih je pandemija huje prizadela, še posebej v prvem valu. Po podatkih univerza Johnsa Hopkinsa so doslej tam potrdili več kot 1,4 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer se Španija uvršča na šesto mesto na svetu. Umrlo je skoraj 40.500 bolnikov s covidom-19.

Trenutno ima sicer Španija nižjo incidenco okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh kot Slovenija - v četrtek je po podatkih Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) ta incidenca v Španiji znašala 601, v Sloveniji pa 997.