Kultura

Umrl filmski distributer Janko Čretnik

M. V.
13. 11. 2020, 15.03
Posodobljeno: 13. 11. 2020, 15.07
Deli članek:

Bil je eden najpomembnejših partnerjev pri prikazovanju evropskih filmov v slovenskih kinodvoranah.

Katja Goljat
Janko Čretnik

Po dolgotrajni bolezni je umrl Janko Čretnik, filmski in video distributer, ki je pomembno sooblikoval filmski program v Sloveniji, saj je na tem področju deloval več kot trideset let. Na začetku je bil tudi zastopnik velikih ameriških distribucijskih hiš, kasneje pa se je posvetil izključno distribuciji neodvisnih filmov v svoji distribucijski hiši Fivia. Z razvojem Art kino mreže v Sloveniji, na začetku prejšnjega desetletja, pa je postal eden najpomembnejših partnerjev pri prikazovanju evropskih filmov v slovenskih kinodvoranah, v katerih so prikazali več kot 300 filmov, ki jih je Janko Čretnik pripeljal v Slovenijo.

V Art kino mreži Slovenije so ob tej tragični novici povedali: "Janko Čretnik je bil zaveznik in ljubitelj ne samo filma, temveč tudi kinematografov. Predvsem po njegovi zaslugi imamo pri nas tako pester nabor evropske kinematografije. Sodelovanje z njim je bilo vedno več kot korektno, močno ga bomo pogrešali."

Bil je tudi distributer vrste slovenskih celovečernih filmov, tistih, ki so imeli podporo Slovenskega filmskega centra, pa tudi tistih, ki so nastali brez nje. Tako je v zadnjih letih poskrbel za distribucijo filmov kot so Razredni sovražnik (2013), Šiška Deluxe, Pot v raj in Zoran, moj nečak idiot v letu 2015, Pojdi z mano (2016), Košarkar naj bo in Ivan v letu 2017, Vsi proti vsem (2019), pa tudi neodvisne produkcije kot sta filma Preboj (2019) ali Milice 2 (2018).

Od leta 2010 je organiziral Festival Evropskega in Mediteranskega filma v Piranu.