Pfizer

Po vesti o napredku pri razvoju cepiva šef farmacevtskega velikana prodal delnice in zaslužil milijone

B.K.
12. 11. 2020, 09.33
Posodobljeno: 12. 11. 2020, 09.50
Deli članek:

Gre za nezakonito manipulacijo trga?

Profimedia
Predsednik uprave pri Pfizerju Albert Bourla.

Predsednik uprave ameriškega farmacevtskega giganta Pfizer Albert Bourla je v ponedeljek prodal del svojih delnic v podjetju, poroča ameriška televizija CNN. To je storil na dan, ko je podjetje razglasilo velik napredek pri razvoju cepiva proti novemu koronavirusu in so cene delnic podjetja poskočile v nebo.

Bourla je prodal 132.408 delnic po ceni 41,94 dolarjev na delnico. S prodajo je dobil skoraj 5,6 milijona ameriških dolarjev. Šef največjega farmacevtskega podjetja na svetu je kasneje sporočil, da je bila ta prodaja del njegovega že prej sprejetega načrta prodaje delnic podjetja. Delnice so namreč dosegle ceno, pri kateri se je odločil večji delež prodati.

A pred le nekaj meseci so direktorji farmacevtskega podjetja Moderna ubrali podobno strategijo. Najprej so objavili domnevno obetavne rezultate pri razvoju cepiva za covid-19, ko je cena delnic poskočila pa so velik delež svojega portfolia prodali in s tem zaslužili več deset milijonov dolarjev. Cene delnic Moderne so le teden dni za tem padle.

Nekateri nekdanji uradniki pri Ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo, agenciji ki preiskuje nezakonite manipulacije trga, so že pozvali, naj komisija preišče to sporno prodajo. Podobno bi se lahko zgodilo tudi pri Pfizerju, saj Bourla niti ni bil edini, ki je zaslužil po objavi domnevno spodbudnih rezultatov. Izvršna podpredsednica Sally Susman je svoje delnice podjetja prodala po isti ceni kot Bourla in zanje dobila 1,8 milijona ameriških dolarjev.