zakonodaja

Po napadu na Dunaju: tako se bodo boja proti terorizmu lotili Avstrijci

B.K.
12. 11. 2020, 09.02
Posodobljeno: 12. 11. 2020, 09.10
Deli članek:

Zakon bo v parlament poslan decembra.

Reuters
Avstrijski kancler Sebastian Kurz.

V predlogu protiteroristične zakonodaje, ki ga bo vlada poslala v parlament predvidoma decembra, je predviden ostrejši nadzor nad tistimi posamezniki, ki so že sedeli zaradi terorističnih dejanj. Po predlogu bi policija te lahko nadzorovala s pomočjo elektronskih zapestnic, prepovedali bi jim lahko potovanje v tujino, odvzeli pa bi jim tudi vsako državno oziroma socialno pomoč.

Po enem izmed predlaganih členov bi bilo razširjanje "političnega islama" kaznovano z zaporno kaznijo, prav tako bi zaprli vse ustanove, ki bi širile teroristično propagando. Prepovedani bodo vsi simboli ekstremističnih ideologij.

Predloge je v sredo na kratko predstavil avstrijski kancler Sebastian Kurz, katerega Ljudska stranka je že v preteklosti težila k strožji protiteroristični zakonodaji. To so po nedavnem napadu na Dunaju, v katerem so bili ubiti štirje ljudje, podprli tudi liberalnejši koalicijski partnerji Zeleni. Namestnik kanclerja Werner Kogler iz Zelenih je ob tem dodal, da bo nova protiteroristična zakonodaja uperjena proti vsem ekstremističnim ideologijam, tudi neonacistom. Poudaril je, da imajo neonacisti z islamisti "več skupnega, kot si morda mislimo".