premirje

Ruski mirovniki prispeli v Gorski Karabah

B.K./STA
11. 11. 2020, 13.34
Posodobljeno: 11. 11. 2020, 13.38
Deli članek:

Na območje Gorskega Karabaha so prispeli prvi pripadniki ruskih mirovnih sil. Njihova napotitev je del dogovora med Armenijo in Azerbajdžanom o ustavitvi spopadov, ki sta ga državi dosegli pod okriljem Rusije.

Reuters
Ruske mirovne sile ob izkrcanju v Gorskem Karabahu.

"Danes so enote ruske vojske prevzele nadzor nad koridorjem Lačin," je sporočil ruski general Sergej Rudskoj. Ta koridor je ključna povezava med Armenijo in Gorskim Karabahom, ki leži v Azerbajdžanu.

Od okoli 1960 ruskih vojakov, ki bodo nadzorovali koridor, prisotni pa bodo tudi na ruskih nadzornih točkah na jugu Gorskega Karabaha, jih je doslej v Armenijo prišlo okoli 400. Tam je tudi že več deset vojaških vozil in drugih kosov opreme ter osem helikopterjev. "V zadnjih 24 urah so opravili 27 izhodov," je dodal Rudskoj.

Povedal je še, da so v stalnih stikih z vodstvoma azerbajdžanske in armenske vojske, da bi preprečili kakršnekoli incidente in zagotovili varnost ruskih vojakov.

Napotitev je del torkovega dogovora med Armenijo in Azerbajdžanom o ustavitvi več tednov trajajočih spopadov, ki sta ga državi dosegli pod okriljem Rusije. V skladu z dogovorom bo Azerbajdžan obdržal območja Gorskega Karabaha, ki jih je zavzel med spopadi. Armenija se je tudi strinjala, da se bo v naslednjih tednih umaknila z več drugih sosednjih območij. V procesu bo sodelovala tudi turška stran.

Konflikt glede Gorskega Karabaha, ki kljub mednarodnim prizadevanjem za mirovni dogovor tli že desetletja, se je znova vnel konec septembra. Doslej je bilo ubitih več kot 1300 ljudi, vključno z več deset civilisti, dejansko število smrtnih žrtev pa naj bi bili še višje.

Azerbajdžanske sile so v zadnjih tednih postopoma napredovale pri zavzemanju območja. Do prelomnega trenutka je prišlo v nedeljo, ko so zavzele strateško pomembno mesto Šuša.