prvič v zgodovini slovenije

Policija v četrtek uporabila gumijaste naboje

R.T.
11. 11. 2020, 13.00
Posodobljeno: 11. 11. 2020, 13.03
Deli članek:

Policija je na četrtkovih izgredih prvič v zgodovini uporabila gumijaste naboje.

Bobo
Četrtkovi izgredi v Ljubljani.

Ko se je na četrtkovih izgredih vnel boj med huligani in policisti, so slednji prvič v zgodovini naše države uporabili gumijaste naboje, poroča portal 24ur. Policija je takrat sicer uporabila tudi vodni top in konjenico, prvič po letu 2012.

V četrtek se je v centru Ljubljane zbralo približno 500 protestnikov, mnogi med njimi pa so izzvali konflikt s policisti. Vanje so metali granitne kocke in palice, napadli so jih tudi z udarci in brcami. V spopadih je bil huje ranjen fotoreporter, poškodbe je utrpelo tudi več policistov. Policija je na to povečano nasilje odgovorila s solzivcem, prvič pa so iz 40-milimetrskega bombometa proti protestnikom izstrelili tudi gumijaste naboje.

"Na Slovenski cesti je bil uporabljen vodni curek, na Prešernovem trgu pa plinska sredstva. Na Trgu republike in ostalih mestih so bili za obvladovanje izgrednikov uporabljeni odrivanje množice in službeni konji, poleg tega pa so bila uporabljena tudi sredstva za pasivizacijo – pet gumijastih nabojev zoper do sedaj še neznane osebe," so za 24ur potrdili na Policiji.

Bobo
Znova je bil uporabljen vodni top. Prvič je bil pri nas uporabljen leta 2012.

Gre sicer za naboje, podobne pravim, a izdelane iz gume, plastike ali pene. Nekateri imajo kovinsko sredico. So nevarni, saj lahko na posebej krhkih in izpostavljenih predelih telesa povzročijo hujše poškodbe. Policisti jih za to ne smejo izstreliti v glavo, vrat, genitalije in druge vitalne organe.

Pri nas poškodb še niso povzročili, po svetu pa so, zaradi uporabe v neskladju z varnostnimi protokoli, povzročili že mnogo primerov slepote pa tudi smrti.