Protikoronski paket

Šircelj: Finančni ukrepi doslej uspešni, gospodarstvo in prebivalstvo likvidna, a kriza bo še trajala

B.K.
11. 11. 2020, 12.10
Posodobljeno: 11. 11. 2020, 12.23
Deli članek:

Vlada je včeraj sprejela predlog šestega protikoronskega zakona. Minister za finance je danes predstavil njegov namen in ukrepe.

STA
Andrej Šircelj

Vlada je letos sprejela že pet paketov ukrepov na gospodarskem in finančnem področju. Vsem je skupno obsežno subvencioniranje najbolj prizadetih delov gospodarstva. Tudi šesti glede tega ni izjema.

Minister za finance Andrej Šircelj je prepričan, da so ukrepi glede na razvoj epidemije nujni. "Povečuje se tveganje na gospodarskem, finančnem in socialnem področju," je minister opozoril na današnji novinarski konferenci. "Zato je nujno, da sprejmemo dodatne ukrepe za ohranitev delovnih mest v podjetjih, da tista podjetja, ki smejo delati, lahko delajo in da lahko tista, ki ne morejo delati, preživijo."

Ukrepi doslej uspešni

Poleg tega, da so ukrepi nujni, so tudi uspešni, je zatrdil minister Šircelj. Čez poletje se je namreč malce znižalo število registriranih brezposelnih, prav tako pa so nam naklonjene tudi ocene mednarodnih institucij. Napovedi Evropske komisije so tako glede okrevanja in gospodarske rasti Slovenije ugodnejše od večine držav članic Evropske unije, napovedi bonitetnih agencij pa kažejo na stabilnost slovenskega gospodarstva in finančnega sistema. Bonitetne agencije so zasebne institucije, ki ocenjujejo zdravje gospodarskega in finančnega sistema držav. Od njihovih ocen je odvisna cena zadolževanja države na mednarodnih finančnih trgih. Zato je še posebej vzpodbudna novica, da se je ena izmed agencij v zadnji napovedi odločila, da poveča to oceno, je dejal minister. "Iz tega zornega kota se lahko država zadolžuje po relativno ugodnih obrestnih merah," je dodal.

Trenutna kriza je sektorska, okrevanje se podaljšuje v prihodnje leto

A potrebno se je zavedati, da pojav drugega vala epidemije okrevanje držav podaljšuje v leto 2021. Epidemijo bo resnično zaključilo šele ustrezno cepivo, je prepričan minister. Zato je poudaril, da je treba vztrajati tudi na gospodarskem in finančnem področju, da bodo po koncu epidemije vsa podjetja lahko poslovala tako, kot so poslovala pred krizo.

Minister je ob tem poudaril, da je trenutna kriza drugačna kot je bila prejšnja, ki se je začela leta 2008. Sedanja je namreč zaenkrat sektorska. "Nekateri sektorji so v slabšem položaju kot drugi. Predvsem storitveni, gostinstvo, turizem in transport. Ti sektorji so deležni posebnih, ciljanih ukrepov, tudi v tem novem paketu," je razložil Šircelj.

Ukrepi

Ukrepi v šestem protikoronskem zakonu, ki se nanašajo na finančni sistem so sicer predvsem naslednji:

Spreminja se poroštvena shema. Možnost poroštva se povečuje iz 10 odstotkov prihodkov na 25 odstotkov. Na strani poroštev se odpravljajo tudi nekatere administrativne ovire kot je vezani pobot.

Odlog plačila kreditov, ki ga je vlada sprejela v prvem poroštvenem paketu se podaljšuje do konca januarja prihodnje leto, z možnostjo podaljšanja za šest mesecev.

Pri uvozu zdravstvene opreme in blaga ne bo potrebno plačati davka na dodano vrednost.

Minister je ob tem še dodal, da je sedanja poroštvena shema relativno slabo izkoriščena. Razlog za to je, da so podjetja relativno dobro likvidna, likvidno je tudi prebivalstvo. Osebni depoziti in depoziti v gospodarstvu namreč rastejo.