»Velik dan za znanost in človeštvo«

Odlične vesti s področja razvoja cepiv proti novemu koronavirusu, poročajo o kar 90-odstotni učinkovitosti

S.R.
9. 11. 2020, 13.59
Posodobljeno: 10. 11. 2020, 08.45
Deli članek:

Izsledki predhodne analize učinkovitosti cepiva proti covidu.19, ki ga skupaj razvijata nemško biotehnološko podjetje BioNTech in ameriška farmacevtska družba Pfizer, kaže, da je z njim mogoče okužbo preprečiti pri kar 90 odstotkih ljudeh.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Podjetji sta izsledke predhodne analize opisali kot »velik dan za znanost in človeštvo,« poroča britanski BBC. Cepivo so v tretji fazi kliničnega preizkušanja testirali na 43.500 osebah v šestih državah, zaenkrat pa niso zaznali nobenih tveganj za zdravje oziroma resnih stranskih učinkov. Družbi naj bi regulatorje že do konca tega meseca zaprosili za izredno odobritev uporabe njihovega cepiva z delovnim imenom BNT162b2. »Gre za velik korak k temu, da ljudem po svetu zagotovimo nujno potreben preboj in pomagamo končati to svetovno zdravstveno krizo,« je dejal izvršni direktor Pfizerja Alber Bourla. Dodal je, da so ta pomemben mejnik dosegli ravno v času, ko ga svet najbolj potrebuje, saj z vidika novih okužb padajo novi rekordi, bolnišnice pa delujejo na robu zmogljivosti.

Regulatorji so sicer v preteklosti že dejali, da bi za uporabo potrdili tudi cepivo z zgolj 50-odstotno učinkovitostjo, če bi se seveda izkazalo za varno, pa poroča Guardian. V zadnji fazi testiranja je trenutno več kot deset cepiv, ki jih razvijajo farmacevtske družbe po svetu, a je to prvo, ki je z vidika učinkovitosti pokazalo otipljive rezultate.

Sedem dni po drugem odmerku

V okviru kliničnih testiranj so do nedelje zabeležili 94 primerov okužbe z novim koronavirusom, testiranja pa naj bi se nadaljevala, dokler ne bodo našteli 164 primerov okužbe, poroča Slovenska tiskovna agencija. Prostovoljce bodo opazovali še dve leti po prejemu drugega odmerka.

Podjetji Pfizer in BioNTech sta za razvoj cepiva proti novemu koronavirusu sicer izbrali povsem eksperimentalen pristop, ki temelji na informacijski ribonukleinski kislini (mRNK). Zapisano posplošeno, v telo posameznika vbrizgajo del genetskega zapisa virusa, s tem pa imunski sistem »naučijo« oziroma pripravijo za boj z virusom, saj se spodbudi proizvajanje protiteles. Klinično preizkušanje izvajajo v ZDA, Nemčiji, Argentini, Braziliji, Južni Afriki in Turčiji, pri čemer so vsi udeleženci v razmaku dveh tednov prejeli dva odmerka cepiva. Izsledki kažejo, da je zaščita pred virusom sedem dni po drugem oziroma 28 dni po prvem odmerku 90-odstotna. 

Pri Pfizerju menijo, da bodo lahko do konca tega leta proizvedli približno 50 milijonov odmerkov, do konca leta 2021 pa že približno 1,3 milijarde. Ob tem sicer obstajajo nekatere logistične težave, saj je treba cepivo hraniti na temperaturah, nižjih od – 80 stopinj Celzija. Odprto ostaja tudi vprašanje, kako dolgo se imunost obdrži. Je pa ta predhodna analiza učinkovitosti cepiva presegla pričakovanja večine strokovnjakov.

Klinično preizkušanje cepiva se sicer nadaljuje, ocena stopnje učinkovitosti pa se bo s časom, ko bo znanih več podatkov, morda še spreminjala, a so prvi izsledki analize zelo vzpodbudni.

Na podatke še čakajo

Evropska agencija za zdravila (EMA) pa je sporočila, da še preverja varnost cepiva proti covidu-19 ter da še ni prejela podatkov o kliničnih testiranjih. Za zdaj zato Bruselj vztraja pri svoji napovedi, da bo cepivo odobreno in na voljo v začetku prihodnjega leta.