ravnatelji se ukvarjajo z organizacijo

Nekatere šole bodo možnost toplega obroka ponudile tudi otrokom, ki sicer nimajo subvencioniranega kosila

A.S./STA
9. 11. 2020, 14.18
Posodobljeno: 9. 11. 2020, 14.18
Deli članek:

Medtem ko so se na osnovnih šolah na pouk na daljavo za vse učence, kot to poteka od danes dalje, že nekaj časa pripravljali, pa se je danes kar nekaj ravnateljev ukvarjalo z organizacijo tople prehrane za tiste, ki so upravičeni do subvencioniranega kosila.

Profimedia
Ravnatelji se ukvarjajo z organizacijo tople prehrane za tiste otroke, ki so upravičeni do subvencioniranega kosila (fotografija je simbolična).

V Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec so za delo na daljavo za vse učence nekoliko prilagodili urnike. Več je t.i. blok ur, da imajo en predmet dve uri in s tem dnevno manj predmetov, vodstvo šole pa je učiteljem svetovalo tudi "zdravo mero video klicev", je za STA povedala ravnateljica Nada Duler. Informacij o večjih težavah tekom današnjega dne Dulerjeva nima, bo pa realna slika poteka pouka na daljavo bolj jasna v drugi polovici tega tedna, je dejala.

Izpostavila je, da sicer rešujejo zelo različne situacije, tudi stiske nekaterih učiteljev, ki imajo sami šoloobvezne otroke na nižji stopnji ali predšolske otroke. Sicer pa vsi učitelji po njenih besedah čutijo veliko odgovornost glede doseganja izobraževalnih ciljev pri pouku na daljavo.

Danes se je sama predvsem ukvarjala z organizacijo obrokov za tiste učence, ki imajo pravico do subvencionirane prehrane. Danes so kosila glede na prejete prijave pripravili za 20 učencev, a meni, da bo številka zagotovo narasla tekom tedna. Poleg tega bodo možnost, da se naročijo na kosilo, ponudili tudi ostalim otrokom, ne le tistim, ki imajo subvencionirano kosilo.

Enako so se med drugim odločili tudi na Osnovni šoli II Murska Sobota. Kot so danes objavili na spletni strani šole, lahko v času izobraževanja na daljavo tople obroke na šoli prevzamejo tudi učenci, ki so na kosilo prijavljeni in so samoplačniki. Na kosilo se morajo prijaviti do danes do 18. ure, kontakti so navedeni na spletni strani šole. Učenci oz. njihovi starši nato topli obrok prevzamejo na šoli z lastno posodo.

 Velenjska občina vsem šolam po njegovih besedah priskrbela posode za prevzem obrokov

Organizacija prehrane za upravičence je bila tudi ena od današnjih aktivnosti ravnatelja Osnovne šole Antona Aškerca Velenje Zdenka Goriška. Kot je pojasnil za STA, bodo vse velenjske osnovne šole obroke zagotovile od torka dalje, na njihovi šoli pa prijav za zdaj ni veliko. Velenjska občina je vsem šolam po njegovih besedah priskrbela posode za prevzem obrokov, tako da bodo lahko upravičenci vsak dan hrano odnesli v novi posodi za enkratno uporabo.

Glede organizacije pouka na daljavo pa je pojasnil, da so danes oddali še zadnji računalnik za družino z dvema šoloobveznima otrokoma, nekateri starši pa so prevzeli še nekatere šolske potrebščine za učence, ki so bili pred počitnicami bolni. Na pouk na daljavo so se dobro pripravili, pravi ravnatelj, med drugim so učence od 4. razreda dalje izobraževali za delo s spletnimi orodji.

Posebej so se pripravljali tudi na pouk na daljavo za učence prvih treh razredov, kjer bodo učitelji dodeljevali predvsem tedenske naloge, prilagodili so tudi urnik. Ti učenci potrebujejo pomoč staršev, v delo z učenci prve triade pa so vključili tudi učitelje podaljšanega bivanja.

Sicer pa je na splošno za delo v tem tednu po njegovih besedah cilj, da se predvsem ponavlja snov, učitelji pa delajo od doma, pri čemer pa so se dogovorili, da lahko posamezna šolska ura prek videopovezave poteka največ pol ure. Posebej delajo tudi z otroki s posebnimi potrebami, prav tako niso pozabili na nadarjene otroke, je še dodal ravnatelj.

V Novi Gorici bodo obroke dostavili na dom 

Glede dostave prehrane so se za posebno pomoč odločili v Mestni občini Nova Gorica, kjer bodo za tiste učence in dijake, ki so upravičeni do subvencionirane šolske prehrane, tople obroke dostavili na njihov dom. Po dogovoru občinske oblasti z ravnatelji osnovnih šol jim bodo to zagotovili s pomočjo šolskega osebja in Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica.

Mestna občina Kranj bo topel obrok učenkam in učencem, ki imajo subvencionirano šolsko kosilo, omogočila predvidoma od srede, 11. novembra, dalje. Osebni prevzem obroka bo na Osnovni šoli Jakoba Aljaža, točen termin prevzema bo objavljen na spletnih straneh šol, ko bo znano končno število prijav. Starši naj svoje otroke na kosilo prijavijo po elektronski pošti v tajništvo šole, ki jo obiskuje njihov šolar. Rok prijave je torek, 10. novembra, do 12. ure, so sporočili iz Mestne občine Kranj.