O "Macronovi kampanji sovraštva"

Erdogan pozval k bojkotu francoskih izdelkov

J.P./STA
26. 10. 2020, 16.21
Posodobljeno: 26. 10. 2020, 16.23
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes pozval Evropo, naj ustavi "kampanjo sovraštva", ki da jo proti muslimanom vodi francoski predsednik Emmanuel Macron. Hkrati je pozval k bojkotu francoskih izdelkov. Po drugi strani pa se je Macronu v bran postavila nemška kanclerka Angela Merkel. Podprl ga je tudi slovenski premier Janez Janša.

Reuters
Recep Tayyip Erdogan

Erdogan je sicer že tretji dan zapored ponovil, da bi Macron potreboval "pregled duševnega zdravja", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Macrona napada predvsem zaradi njegove obrambe svobode govora in pravice do objave karikatur islamskega preroka Mohameda, kar je za muslimane sicer bogokletno.

Macron pa se je za to svobodo postavil po grozovitem umoru francoskega učitelja, ki ga je mlad čečenski begunec obglavil, ker je otrokom med poukom pokazal te karikature.

Glede na izjavo Erdoganovega tiskovnega predstavnika Ibrahima Kalina je turški predsednik ta umor francoskega učitelja danes sicer obsodil kot barbarsko dejanje, ki ga ni mogoče upravičiti.

Vendar pa se je Erdogan po drugi strani postavil kot branik islamskega sveta, ker da Macron vodi protiislamsko politiko, ker je napovedal zaostritev zakonodaje o ločitvi države in cerkve v Franciji ter predvsem strožji nadzor nad šolami in tujim financiranjem mošej.

Erdogan se je zato danes pridružil pozivom arabskega sveta k bojkotu francoskih izdelkov. Te so že umaknili s polic v Katarju in Kuvajtu. Medtem pa so v Siriji in Libanonu zažigali francoske zastave in slike Macrona.

V spor med Erdoganom in Macronom, ki sta sicer na okopih tudi glede turškega izkoriščanja zemeljskega plina v vzhodnem Sredozemlju, konflikta v Libiji ter spopadov v Gorskem Karabahu, se je danes vključila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Erdoganove izjave je ostro obsodila in izrazila solidarnost s Francijo.

Macrona je na twitterju v francoščini podprl tudi slovenski premier Janša. "Ostani neomajen," je zapisal.

Francijo sta podprla tudi premierja Nizozemske in Grčije, pa tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.