Vzpodbudna vest

Na cepivo posvetil žarek upanja, lahko bi ga potrdili že do konca leta

S.R.
26. 10. 2020, 14.03
Posodobljeno: 26. 10. 2020, 16.48
Deli članek:

Vse več je upanja, da bi lahko cepivo proti novemu koronavirusu za izredno uporabo potrdili že do konca leta, tako bi ga lahko zdravstveni delavci prejeli že v prvih mesecih prihodnjega leta.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kar zadeva cepiva, ki jih razvijajo v »zahodnih« demokracijah, strokovnjaki največ upanja polagajo v cepivo z delovnim nazivom AZD1222, ki ga skupaj razvijata farmacevtska družba AstraZeneca in univerza v Oxfordu. Kot je včeraj pojasnil Anthony Fauci, v ZDA vodilni strokovnjak na področju nalezljivih bolezni, bi lahko že do konca novembra ali začetka decembra vedeli, ali je cepivo varno in učinkovito. V družbi AstraZeneca so po poročanju tiskovne agencije Reuters nato danes pojasnili, da cepivo tako pri mlajših kot starejših izzove imunski odziv. Dodali so, da so vzpodbudne tudi ugotovitve, da je bila »reaktogenost pri starejših manjša,« kar pomeni, da cepivo pri starejših ne izzove resnejših neželenih stranskih učinkov. »Izsledki dodatno podpirajo dokaze o varnosti in imunogenosti AZD1222,« je pojasnil tiskovni predstavnik družbe. 

Cepivo AZD1222 bi lahko bilo poleg cepiva, ki ga razvijata nemško podjetje BioNTech in ameriško podjetje Pfizer, eno prvih cepiv farmacevtskih velikanov, ki bi ga regulatorji potrdili za uporabo, pri čemer je novica o imunskem odzivu starejših v luči dejstva, da imunski sistem s starostjo slabi in da so ravno starejši v primeru novega koronavirusa najbolj ranljivi, izjemno pozitivna, še poroča Reuters. Tako bi cepivo, če bo varno, vsaj v prvi fazi, ko še ne bo na voljo širši populaciji, omogočilo, da se svet vsaj do neke mere vrne v ustaljene tirnice. 

Že potekajo priprave

Kot je pojasnil britanski minister za zdravje Matt Hancock, cepivo sicer še ni pripravljeno, a v Združenem kraljestvu že potekajo vse logistične priprave za to, da bi lahko v začetku leta 2021 začeli cepiti zdravstvene delavce in najbolj ranljive. Podobno je včeraj dejal namestnik irskega premierja Leo Varadkar, ki je sicer po izobrazbi tudi sam zdravnik. »Vse bolj sem optimističen, enako vlada, da bo cepivo potrjeno v naslednjih dveh mesecih ter da bo v prvi polovici ali četrtini prihodnjega leta mogoče začeti s cepljenjem najbolj ranljivih,« je pojasnil po poročanju britanskega časnika Guardian. 

Hancock je na vprašanje, ali bi lahko nekateri cepivo prejeli že letos, odgovoril, da te možnosti ne more izključiti, a da tega ne gre pričakovati. »Projekt dobro napreduje, a še nismo tam,« je dejal.

Kot je znano, je Evropska komisija s farmacevtsko družbo AstraZeneca že sklenila tržno zavezo za nakup potencialnega cepiva proti covidu-19, ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito.