največkrat pri mlajših od dveh let

V Španiji vedno več zastrupitev z razkužilom za roke pri otrocih

A.S.
15. 10. 2020, 09.35
Posodobljeno: 15. 10. 2020, 10.00
Deli članek:

Število otrok, ki so jih v Španiji zdravili zaradi nenamernih zastrupitev po zaužitju gelov za razkuževanje rok, se je med pandemijo močno povečalo, je v sredo sporočila vlada in starše pozvala, naj razkužila hranijo izven dosega otrok.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Od začetka leta je bilo v tej državi na Iberskem polotoku prijavljenih 874 primerov zastrupitev s hidroalkoholnimi geli za razkuževanje rok, v celotnem letu 2019 pa 90, je v izjavi navedel Nacionalni inštitut za toksikološke in forenzične znanosti na Ministrstvu za pravosodje.

Pri dveh tretjinah primerov gre za otroke mlajše od dveh let. Velika večina je razkužilo pogoltnila, nekateri so ga vdihnili ali pa je to pristalo v očeh malčkov.

Poročil o smrtnih žrtvah ni, več kot 80 odstotkov zastrupljenih otrok pa je okrevalo v kratkem času. Najpogostejši simptomi so bili bruhanje, driska, kašelj, zamegljen vid in rdeče oči.

Minister za pravosodje Juan Carlos Campo je številke označil za "zaskrbljujoče" in starše pozval, naj "gele za razkuževanje rok hranijo izven dosega otrok in vztrajajo, da uporabo teh vedno nadzoruje odrasla oseba".