"model, ki temelji na disciplini"

Begijci objavili osvežen evropski koronazemljevid: zelena le še ena regija iz naše soseščine

A.S.
15. 10. 2020, 08.28
Posodobljeno: 15. 10. 2020, 10.03
Deli članek:

Hrvaška Istra se v težkih koronačasih lahko pohvali z ugodnimi epidemiološkimi razmerami.

Zajem zaslonske slike - Diplomatie.belgium.be
Na evropskem koronazemljevidu, ki ga je objavila Belgija, je zelena le še hrvaška Istra.

V Istrski županiji imajo trenutno 13 aktivnih okužb s koronavirusom, v samoizolaciji pa je 179 oseb. V torek so ob 245 testih potrdili pet novih primerov okužbe.

Ministrstvo za zunanje zadeve kraljevine Belgije je objavilo evropski epidemiološki zemljevid. Prevladujeta rdeča (s to je obarvana tudi Slovenija) in oranžna barva, ki označujeta epidemiološko manj varne države, izstopa le ena regija, obarvana z zeleno. To je Istrska županija na Hrvaškem. Tja lahko belgijski državljani potujejo brez omejitev, ob prihodu domov pa jim ni treba v karanteno. 

Župan Pulja Boris Miletić je za hrvaško tiskovno agencijo Hina komentiral, da za nižjimi številkami novih okužb stoji "model, ki temelji na skupnem delu, sodelovanju na vseh področjih in disciplini. Na žalost sedaj prihajamo v fazo, ko moramo dati vse od sebe, da obdržimo takšno situacijo". Dejal je, da je treba zdravstveni sistem ubraniti pred kolapsom in hkrati paziti, da gospodarstvo ne bo trpelo. "Upam, da bo Istra na tem zemljevidu še naprej zelenela," je dodal. 

Tudi vodja civilne žaščite Istrske županije Dino Kozlevac je prepričan, da je Istrska županija lahko za vzor ostalim. Poudaril je, da je ugodna epidemiološka situacija rezultat sodelovanja prebivalcev in vseh pristojnih institucij.

Diplomatie.belgium.be - Zajem zaslonske slike
Belgijski državljani lahko na območje hrvaške Istre potujejo brez omejitev.