Ozaveščanje

Na Finskem premierka postala 16-letnica

S.R.
8. 10. 2020, 13.51
Posodobljeno: 8. 10. 2020, 14.08
Deli članek:

A le za en dan.

Suomen valtioneuvosto
Aava Murto in Sanna Marin

Vloga finske predsednice vlade, ki jo je danes sprejelo 16-letno dekle, je zgolj slavnostna. Za premierko za en dan so jo imenovali v okviru projekta »Girls Takeover,« ki je sam del pobude Združenih narodov. Ti so leta 2012 za večjo ozaveščenost o enakosti med spoloma 11. oktober razglasili za mednarodni dan deklic. 

V čevlje premierke Sanne Marin, ki sama šteje »rosnih« 34 let, je danes stopila 16-letnica Aava Murto iz vasice Vaaksy na jugu Finske. Tema letošnjega dogodka je vpliv tehnologije na enakost spolov. »Dostop deklet do tehnologije je pomembno, globalno vprašanje na področju enakosti, ki ga je treba obravnavati z vso resnostjo,« je dejala novopečena premierka, ki se je danes že spoznala s člani kabineta predsednice vlade in zakonodajalci. 

Murtova in Marinova sta rapravljali o vprašanju, kaj lahko na Finskem, ki šteje približno 5,5 milijona prebivalcev, storijo za lažji dostop deklic po svetu do uporabe in tudi samega razvoja tehnologije. Poudarili sta, da veliko težavo še vedno predstavlja nadlegovanje, ki so ga deležne na spletu. »Prizadevanja za enakost med spoloma ne bodo obrodila sadov, dokler se bo dekleta pri uporabi in razvoju tehnologije zapostavljalo. Tudi dekleta imajo digitalno prihodnost, zato bi morale imeti glas na področju tehnologije,« je dejala Murtova. 

Kar zadeva pravice žensk in enakost spolov, lahko Finska predstgavlja vzor večini držav po svetu. Marinova predseduje levosredinski koaliciji, sestavljeni iz petih strank, ki jim vsem predsedujejo ženske. Finska se je izpod jarma Rusije osvobodila leta 1917, a je že pred tem, leta 1906, postala prva država na območju Evrope, ki je uvedla volilno pravico za vse polnoletne ženske in možnost, da na volitvah tudi kandidirajo.