Protestniki zavzeli vladna poslopja

FOTO: Zavrelo še v eni od nekdanjih sovjetskih republik

S.R./STA
6. 10. 2020, 08.43
Posodobljeno: 6. 10. 2020, 10.06
Deli članek:

Protivladni protestniki, ki nasprotujejo izidu nedeljskih parlamentarnih volitev, so danes v Kirgizistanu zasedli parlament in več vladnih poslopij. Protestniki so osvobodili tudi nekdanjega predsednika.

Reuters
V Kirgizistanu so izbruhnili protesti.

V Kirgizistanu, državi v Srednji Aziji s 6,5 milijona prebivalci, ki se je izpod jarma Sovjetske zveze osvobodila leta 1991, a z Rusijo ohranja tesne stike, je po nedeljskih volitvah zavrelo. Od osamosvojitve naprej je politična nestabilnost v državi stalnica, samo v zadnjih 15 letih pa so dva predsednika strmoglavili upori.

Na nedeljskih volitvah v 120-članski parlament sta slavili dve provladni stranki, nova demokratsko-socialistična stranka Enotnost in Moja domovina Kirgizistan. Vsaka je osvojila okoli četrtino glasov. V parlament pa sta vstopili še provladni stranki Kirgizistan z osmimi odstotki in opozicijska Združeni Kirgizistan s sedmimi odstotki podpore. Volitve so bile preizkus za tesne odnose z Rusijo. Ravno Enotnost, ki je najbližje predsedniku države Sorunbaju Šenbekovu, je v kampanji izpostavljala dobre odnose z Rusijo. Protesti, ki so izbruhnili zaradi domnevnih prevar na volitvah, so se sicer začeli mirno.

Reuters
V Kirgizistanu so izbruhnili protesti.

Sprva so jih razgnali, a so se vrnili

Do večera se je zbralo med 5000 in 6000 protestnikov, nekaj deset jih je poskušalo preplezati ograjo, ki obdaja vladno palačo. Protiizgredniška policija jih je razgnala z vodnim topom, šok granatami in solzivcem, a so se protestniki nekaj ur pozneje vrnili na glavni trg ter vdrli v vladno zgradbo, v kateri domujejo tako parlament kot predsedniški urad, danes poroča tiskovna agencija Reuters. »Nihče je ni skušal braniti, ko je množica vstopila,« je povedal eden od protestnikov. Dodal je, da je bilo v poslopju zgolj tehnično osebje, ki je kmalu odšlo. Zgradba, ki je po vzoru iz ZDA znana tudi kot Bela hiša, je danes na vsezgodaj tudi zagorela, a so požar hitro pogasili. Protestniki so vdrli tudi v sedež državnega odbora za nacionalno varnost, od koder so rešili nekdanjega predsednika Almazbeka Atambajeva, ki so ga letos na podlagi obtožb o korupciji obsodili na 11-letno zaporno kazen. Atambajev je tarča sodnega pregona postal po tem, ko se je zapletel v spor s svojim naslednikom Šenbekovom, še poroča Reuters. Njegov zaveznik Adil Turdukuov je dejal, da so ga osvobodili »brez sile ali uporabe orožja«. Uradniki službe za nacionalno varnost jim tega niso skušali preprečiti, je dodal.

Reuters
Včeraj so poskušali preplezati ograjo.

Prevzeli vzvode oblasti?

Podporniki opozicije so zasedli tudi nekaj drugih zgradb v mestu, vključno vladno zgradbo in občinskim uradom. V poslopje vlade nikomur ne dovolijo vstopa, je povedal eden od uslužbencev vlade, ki je s kolegi zjutraj prišel na delo, a jim protestniki niso dovolili vstopa. Voditelji protestnikov so se razglasili za začasne voditelje države in začeli prevzemati vladne položaje. Imenovali so svojega vršilca dolžnosti službe za nacionalno varnost, generalnega državnega tožilca in načelnika policije v Biškeku. Trenutno sicer ni znano, kakšne so njihove dejanske pristojnosti. Lokalni mediji medtem poročajo, da je odstopilo tudi več guvernerjev kirgizistanskih provinc. 

Reuters
V Kirgizistanu so izbruhnili protesti.

V nočnih izgredih je bila glede na vladne podatke ubita ena oseba, najmanj 590 pa jih je bilo ranjenih. Šenbekov je danes sporočil, da ima razmere pod nadzorom. Vse politične sile v državi je pozval, naj interese države postavijo pred svoje interese. Izrazil je prepričanje, da ne bodo dopustile delitev v družbi. "Vsi predsednikovi napori so usmerjeni v obnovitev vladavine prava v bližnji prihodnosti," so navedli v njegovem uradu. 

"Ponoči so nekatere politične sile skušale nezakonito prevzeti oblast. Pod pretvezo volilnih rezultatov so kršili javni red. Niso upoštevali pripadnikov varnostnih sil, pretepali so zdravnike in uničevali zgradbe. Varnostnim silam sem odredil, naj ne streljajo in prelivajo krvi, da ne bi bila ogrožena življenja državljanov," je še poudaril Šenbekov. Volilno komisijo je pozval, naj preveri rezultate nedeljskih volitev in jih razveljavi, če je prišlo do kršitev. Danes se bo sicer sestal s predstavniki strank, ki so sodelovale na volitvah.