Nadaljnji ukrepi?

Se lahko tudi pri nas tako kot v francoski prestolnici za 14 dni zaprejo lokali? Zapiranje fitnesov? Nobena od teh možnosti ni izključena, če se bodo razmere zaostrovale, pravi Gantar

A.S.
6. 10. 2020, 07.47
Posodobljeno: 6. 10. 2020, 08.07
Deli članek:

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je pozval k upoštevanju obstoječih ukrepov za zajezitev koronavirusa. Če se bo epidemiološka situacija še naprej zaostrovala, "bomo primorani sprejemati bolj boleče rešitve", je dejal Gantar.

STA
Zdravstveni minister Tomaž Gantar

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je informativno oddajo 24ur Zvečer spregovoril o morebitnih nadaljnjih ukrepih za zamejitev širjenja koronavirusa, ki bi jih vlada lahko sprejela.

Gantar je izrazil podporo predlogu omejevanja števila ljudi v trgovinah in na zasebnih druženjih na deset oseb, dejal je, da gre za dokazano učinkovit ukrep. "Samo razdalja meter in pol zmanjša možnost okužbe iz približno 13 na pod 3 odstotke. Če to kombiniramo še z uporabo zaščitnih mask in z razkuževanjem, je to izredno učinkovit ukrep. Verjamem, da če bi se ga držali v večjem številu,  ne bi govorili o takšnih številkah," je povedal.

Na vprašanje ali je na mizi tudi omejevanje na zasebnih zemljiščih, porokah, konec seznamov in zbiranja 50 ljudi, je odgovoril, da je odprtih več možnosti, danes pa bodo odločitve sprejeli. 

Kot smo poročali, je v francoski prestolnici za 14 dni onemogočeno delovanje gostinskih lokalov. V kolikor bo v Sloveniji epidemiološka slika še slabša, podobno ni izključeno niti pri nas. "Če bi se situacija zaostrovala, je ta možnost odprta. Upam, da bomo toliko pametni, da bomo upoštevali te ukrepe, ki bi zadostovali, če se jih dosledno držimo. V kolikor jih ne bi, bomo primorani sprejemati bolj boleče rešitve, ker drugače bomo imeli izredno hude težave v javnem zdravstvenem sistemu in veliko število okuženih in obolelih," je pojasnil zdravstveni minister.

Ali te boleči ukrepi morda vključujejo tudi zapiranje fitnesov in konec telovadb, je odgovoril, da so to odprte možnosti v nadaljnjih korakih, če bi to bilo potrebno. "Upam, da bomo prej rešili problem, da ne bo prišlo do teh napovedi 400 primerov na dan. Absolutno si tega ne smemo dovoliti in prepričan sem, da lahko to preprečimo."