Neurje v Piemontu

FOTO in VIDEO: Drevo usodno za 53-letnega gasilca, iščejo pa še skupino pohodnikov

C.E./STA
3. 10. 2020, 12.44
Posodobljeno: 3. 10. 2020, 12.59
Deli članek:

Fronta, ki je danes dosegla Slovenijo, je že v petek zvečer prinesla neurje na sever Italije.

Vigili del Fouco / Reuters
Tako je narasla reka Cervo odnesla hišo v kraju Limone v Piemontu.

V slikoviti dolini Aoste ob meji s Francijo je med intervencijo drevo padlo na 53-letnega prostovoljnega gasilca Rinalda Challancina. Poškodbe so bile tako hude, da je umrl na kraju. Tragična vest je že dosegla njegovo ženo Anno in njuna otroka, Marto in Stephanie, poroča Il Messaggero.

Reke so prestopile bregove v Liguriji in Piemontu, padla so številna drevesa in skupaj z naraslimi vodami povzročila veliko škode na cestah in ostali infrastrukturi. Odneslo je več mostov, tako da so nekatere cestne povezave prekinjene.

Piemontski gorski reševalci iščejo skupino enajstih nemških pohodnikov, ki bi morali v soboto zjutraj poklicati v hotel v termah Valdiere, nato pa se zmeniti, kam jih pridejo iskati z avtom. Ker se je v okolici sprožilo več zemeljskih plazov, porušil pa se je tudi most, ki povezuje terme z delom mesta, je lastnik hotela poklical policijo in iskalna akcija se je pričela.

Lokalne pristojne službe so od petka zvečer izvedle več sto intervencij, najprej na severozahodu ob meji s Francijo, nato pa se je fronta pomikala proti vzhodu. Davi so se razmere v številnih predelih severne Italije umirile. 

Sistem pregrad se je izkazal

V Benetkah so prvič uporabili novo zgrajeni sistem pregrad za zaščito pred poplavami, znan po kratici Mose. Lokalne oblasti so, da so zapornice na treh odprtinah v laguno uspešno obratovale. Gladina vode je dosegla višino 125 centimetrov.

Sistem, katerega izgradnja je bila počasnejša od načrtov, so v zadnjih mesecih pospešeno testirali, da bi preprečili poplave, kakršne so novembra lani prizadele Benetke. Takrat je bila gladina vode skoraj 190 centimetrov nad svojo običajno ravnjo in skoraj celo mesto je bilo pod vodo, nastala je ogromna škoda.